7 tipů, jak se o Vánocích opět nepřejíst

18. prosince 2018
František Hanovec

Speciálně o vánočních svátcích je jídla všude plno. Na stole číhá mísa plná cukroví všeho druhu, celý dům je provoněn smaženým kaprem, v lednici se chladí mísa s bramborovým salátem a na trzích nás vábí vůně svařeného vína. Pokud se snažíme žít zdravě, nechceme se přejídat hlava nehlava, nacpat do sebe tisíce kalorií a trpět další dny na bolesti břicha. Svátky si přece můžeme užít i jiným způsobem než sezením s plným břichem u prázdných talířů.

Níže uvedené tipy by ti mohly pomoct odolávat pokušení.

1. Zdravé cukroví

Pokud víš, že nějaké to cukroví si prostě uzobnout chceš, upeč si své vlastní, odlehčené, z kvalitních surovin. Receptů je k nalezení všude spoustu a většina z nich je jednoduchá a neobsahuje mnoho ingrediencí. Doporučujeme vyzkoušet například zdravé verze Raffaella, perníčků či vanilkových rohlíčků. Mysli však na to, že i fit varianta obsahuje kalorie a nelze sníst celou jednu várku na posezení.

2. Nezakazuj si mlsání

Jak jistě víš, „zakázaného chleba největší krajíc“. To platí i o cukroví. Pokud si ho budeš cíleně zakazovat (a není-li tvá vůle pevnější než skála), bude tě o to více lákat a zvyšuješ si pravděpodobnost, že se na něj nakonec vrhneš jako neřízená střela a sníš ho ohromné množství. Mnohem lepší je určit si denní „příděl“, vychutnat si ho a soustředit se pouze na to, co v daný moment jíš a jak moc je to dobré. Pokud do sebe sladké budeš házet při sledování filmu, sníš ho mnohem víc, než v klidu u stolu. Počítej předem s tím, že pár kousků denně uzobneš, naplánuj si to.

3. Štědrovečerní večeře

Pokud tě čeká velké ne úplně zdravé hodování (například vánoční kapr a salát) a odlehčená verze pro tebe není to pravé ořechové, není nic jednoduššího než ten den, případně i den předem, lehce snížit svůj kalorický příjem. Stačí ubrat cca 200-400 kilokalorií v průběhu dne (to znamená méně vloček do kaše, menší přílohu k obědu, vynechání jedné svačinky apod.) a můžeš si večeři dopřát bez výčitek.

4. Odlehčená verze večeře

Poslední varianta úpravy večeře je její méně kalorická varianta. Máme tím na mysli například přírodní plátek místo smaženého řízku či jogurtovou variantu bramborového salátu. Záleží na tvé rodině a tradicích, někde není problém ani vyměnit kapra za lososa a salát za vařený brambor.

5. „Uvidíš zlaté prasátko…“

Pokud si libuješ v tradicích a nemáš problém s jednodenním půstem, můžeš se vrhnout na variantu pro tvrďáky ve stylu celodenního půstu – až do večeře. Večeři si potom můžeš dát s klidným svědomím. A přijde zlaté prasátko. ☺ Máme pro Tebe ale určitá doporučení. Stravuj se i den předem lehce, abys tělo na půst připravil (hodně ovoce, zeleniny, šťávy, polévky). Pokud budeš v den D cítit únavu či ukrutný hlad (hlavně pokud plánuješ nějakou fyzickou aktivitu), zobni si něco malého (opět pomůže ovoce nebo zelenina). A co se týče samotné večeře, velmi doporučujeme odlehčenější verzi, protože smažený řízek a majonéza na prázdný žaludek není úplně to pravé ořechové.

6. Hodně vody, žádný alkohol

Co se týče pitného režimu, po celé svátky se dostatečně hydratuj čistou vodou. Snaž se vyhnout slazeným a syceným nápojům a ideálně i alkoholu. Pokud si nedokážeš svátky bez alkoholu představit, dopřej si poskromnu vinného střiku nebo červeného vína. K těžším smaženým jídlům je vhodné dát si pivo.

7. Vánoční trhy

Pokud s rodinou navštěvuješ vánoční trhy, odolej pokušení dát si svařák a trdelník na každém rohu. Užívej si atmosféru, prohlížej si krásná díla místních umělců, nasávejte vůni jídla. Stačí zabavit mysl a chutě na sladké rázem zmizí.

<< Zpět na seznam článků