Max Shatsko – baví mě sledovat, jak se neustále zlepšuji

2. června 2020
František Hanovec

Maxe můžete v gymu potkat většinou v ranních hodinách, kdy pod taktovkou koučky Lucie poctivě polyká tréninkové dávky. Mimo CrossFitového tréninku využívá i služeb nutričního coachingu. Jak se Max dostal ke CrossFitu, jak vidí svůj tréninkový posun a jak upravil svůj jídelníček, aby se cítil zdravější a mohl se dále zlepšovat?

Dříve jsem chodil často běhat, plavat a dokonce jsem vyzkoušel i triatlon. Tyto sporty mi ale postupem času přestaly vyhovovat a tak jsem hledal nějakou novou výzvu. Na internetu jsem narazil na stránky CrossFitu, prostudoval si základy a řekl si, že by to pro mě mohlo být zajímavé zpestření.

CrossFitu se věnuji třičtvrtě roku a pokud mi to pracovní povinnosti dovolí, chodím trénovat třikrát v týdnu k Lucii na individuálky. Baví mě hlavně to, že každý trénink je úplně jiný a jak můžu pozorovat, jak se postupně v jednotlivých cvicích zlepšuji. Nejvíc si užívám cviky s kettlebellem. Naopak mezi mé méně oblíbené prvky patří vzpírání. U CrossFitu chci rozhodně dlouhodobě vydržet.

Zároveň jsem si ale uvědomil, že nejen pohybem je člověk zdráv. Přiznal jsem si, že moje stravování není optimální, a rozhodl se, že využiji i služeb Nutričního coachingu. Jsem moc rád, že jsem toto rozhodnutí udělal, protože jsem pochopil, jak si poskládat jídelníček sám podle nutričních hodnot, a naučil jsem se sledovat i složení a kvalitu potravin. Díky tomu mám v tréninku mnohem více energie, zlepšila se mi výkonnost, cítím rychlejší pokrok a jako bonus se mi povedlo shodit přebytečné kilogramy.

Ve finále záleží na tom, jak kvalitní je vaše strava a pohyb z dlouhodobého hlediska.

Nastalo i období, kdy jsem z pracovních důvodů nestíhal a moje jídlo ani pohyb nebyly optimální, což se na výsledcích ihned podepsalo. Našel jsem tedy ideální balanc a vrátil se zpět ke kvalitní a vyvážené stravě. Už vím, že v tréninku i jídle je důležité, co děláte po většinu času. Proto jsem si například zcela bez výčitek užil vánoční svátky a dopřál si i něco nezdravého. Ono totiž stejně ve finále záleží na tom, jak kvalitní je vaše strava a pohyb z dlouhodobého hlediska.

S Lucií, která se o mě stará v tréninku, i s Jirkou, který mi radí v oblasti výživy, jsem maximálně spokojený a chtěl bych vzkázat všem lidem kteří váhají jestli s CrossFitem začít, že není důvod se ničeho obávat, protože v CrossFit Pardubice pracují opravdoví profesionálové, kteří vám rádi kdykoliv se vším pomohou.

Jirka Skála, nutriční coach, o Maxovi:

„S Maxem je opravdu radost pracovat. Od začátku naší spolupráce jsme si nastavili vzájemnou důvěru. Tím, že je velmi vnímavý, nové informace velmi dobře zpracoval. Jeho výsledky jsou ukázkovým příkladem toho, jak se postupnými kroky lze dopracovat k žádoucímu složení svého těla a tím být i zdravější. Po Maxově schválení zde přikládám jeho půlroční progres.

Osobně si myslím, že + 4 kg svalů za 6 měsíců je výborným důkazem kvalitního tréninkového programu, a – 6 kg tuku je zase skvělá vizitka Maxova současného životního stylu a jeho celkového přístupu ke svému tělu.”

A co o Maxovi říká Lucka Jiroutková, CrossFit coach?

„V květnu jsme s Maxem skončili OnRamp (úvodní kurz do CrossFitu) a rozhodli se dále pokračovat osobními tréninky. Hodiny uzpůsobuji tak, aby si Max zlepšil fyzickou kondici a pracoval na technice cviků, které vnímá jako svoji slabinu. Přeci jen spolu pracujeme už nějaký ten pátek a za Maxem je velký kus práce. Vzpomínám, jak měl Max problém 5x zvednout kolena k hrudníku na hrazdě, teď to zvládne klidně 20x. Na kettlebell swingy se nebojí vzít si 24 kg kettlebell a nad hlavu zvedne 80 kg jak nic. Pravidelným cvičením si vybudoval slušnou fyzičku.”

Důkaz místo slibů! V srpnu a v lednu jsme odjeli následující trénink:

5 minut AMRAP (co nejvíce opakování v pěti minutách), 5 kol, 1 minuta odpočinek po každém kole:
10 Box jump overs 50 cm
10 Kettlebell Swing 16 kg
10 WallBalls 6 kg

Výsledky

  12.8.2019 9.1.2020
1. interval 112 120
2. interval 108 110
3. interval 100 110
4. interval 100 108
5. interval 98 120

Chceš zjistit, co to CrossFit doopravdu je? Tak do toho pojď s námi.

Chci začít

<< Zpět na seznam článků