Dnešní doba je uspěchaná, na nic nemáme čas, nestíháme a tak se často odbydeme něčím jednoduchým k jídlu, co nezabere moc času, ale aspoň na chvíli nás to zasytí.
To jsou například sušenky, instantní jídlo v sáčku typu Dobrý hostinec, slazené müsli, jogurty nebo mléčné nápoje Muller Milk, párky, saláty, různé pomazánky, sladké pečivo jako koblihy, koláče atd.
Bohužel je ale spousta těchto “potravin” vytvořená tak, aby nám chutnaly, rychle nás zaplácly a hlavně vydělaly spoustu peněz jejich výrobcům. Pro nás ale nejsou moc nutričně hodnotné a jejich složení je většinou hodně bídné.
Ve výsledku se necítíme dobře, nemáme moc energie a i když třeba už pravidelně cvičíme, nemáme takové výsledky, jaké bychom si představovali.
Být fit totiž stojí 5 pilířích, z nichž 2 nejvýznamější jsou cvičení a strava.
Platí totiž jednoduchá rovnice:
Být fit = správná strava + pravidelný pohyb
Chci zhubnout – musím dobře jíst, mít mírný kalorický deficit a pravidelně se hýbat
Chci nabrat svaly – musím dobře jíst, mít mírný kalorický přebytek a pravidelně cvičit
Chci mít větší sílu – musím dobře a dostatečně jíst, pravidelně cvičit a hodně spát
Chci lepší kondičku – musím dobře a dostatečně jíst a pravidelně cvičit
Tvrdím si říct, že to, co jíme, je ještě důležitější a má větší vliv na naše zdraví, než samotný pohyb.
Správná strava je nezbytná pro to, abychom měli výsledky, které chceme. Ale hlavně proto, abychom byli zdraví.
Když tohle zvládneme, stoprocentně budeme vypadat líp, bude se nám lépe cvičit, budeme mít víc energie a svět bude o něco hezčí 🙂
3 úhly pohledu na stravování
Kvalita složení potravin
Skladba jídla je pro každého z nás individuální, protože nám chutná něco jiného. Nicméně měli bychom se držet základních pravidel:
- jíst co nejméně průmyslově zpracované potraviny – to je všechno vyjmenovaané na začátku + řada dalších. Jak to poznáme? Když je složení na 5 řádků a polovině slov nerozumíme, tak od toho ruce pryč.
- naopak bychom primárně měli konzumovat to, co někde vyrostlo nebo běhalo. Takže maso, ryby, vejce, zeleninu, ovoce, ořechy.
- když se budeme držet poměru 80:20, kdy 80% jídla je fresh a 20% jídla je průmyslově zpracovaná, tak budeme v pohodě. Samozřejmě čím méně zpracovaných potravin, tím lépe. Do těch 20% můžeme zařadit třeba pečivo, těstoviny, šunku, sýry apod.
Rozdělení makroživin
Druhý pohled je rozdělení na makroživiny – tzn. bílkoviny, sacharidy a tuky.
První důležitá věc je, že potřebujeme všechny tři. Poměr a množství se bude lišit podle toho, kolik vážíme, jak hodně se hýbeme a jaký máme cíl, jestli nabrat, shodit nebo váhu udržet.
Ultrarychlé vysvětlení významu jednotlivech makroživin
- sacharidy jsou hlavním zdrojem energie
- bílkoviny hrají roli stavebních kamenů orgánů, svalů, hormonů, …
- tuky slouží jako další zásobárna energie
Podrobnější vysvětlení a zdroje jednotlivých makroživin – bílkoviny, sacharidy, tuky.
Složení talíře
A poslední třetí pohled na složení jídla je v rámci jednotlivého „talíře“.
Úplně snadné pravidlo je polovina talíře zelenina, čtvrtina zdroj bílkovin, čtvrtina komplexní sacharidy. A trocha tuku navíc.
Žádná věda, jednoduché na zapamatování a vyřeší to skoro všechno za vás.