Kde najít motivaci ke cvičení?

19. července 2021
František Hanovec

Měli bychom jít cvičit. Víme moc dobře, že je to potřeba a že se potom budeme cítit lépe. Stačí přeci jen vyrazit. A přesto je to někdy nepřekonatelný problém. Proč? A hlavně, jak ho překonat?

Problém s motivací nastává primárně ve dvou různých fázích:
1. ještě pravidelně necvičíme, ale víme, že bychom měli začít;
2. pravidelně cvičíme, ale často se nám nechce a víme, že nesmíme přestat.

Problém 1: ještě necvičíme, ale víme, že bychom měli začít

Tohle je ta nejnáročnější fáze ze všech. Čeká nás totiž tzv. první krok, ve kterém musíme sebrat veškerou odvahu a vyzkoušet to, co nám přijde nejbližší, nejzajímavější nebo co nám někdo z okolí doporučil. Pokud nás daný typ cvičení zaujme, máme vyhráno. Pokud ne, zkusíme další a další, dokud nenajdeme něco, co nás osloví a začne bavit.

Každý jsme jiný a tak to pro někoho bude běh, pro někoho plavání, někoho chytne CrossFit, jiného box, posilovna nebo cyklistika.

Taktika pro motivaci:
Domluvte se s kamarádem nebo kamarádkou, že začnete něco společně. Koukněte se na youtube na motivační videa. Zeptejte se známých, co dělají oni a co by vám doporučili. Stačí cokoli, co vám pomůže udělat první krok.

Pokud tě zaujal CrossFit, můžeš si s námi domluvit krátkou schůzku, kde společně vše probereme.

Domluvit konzultaci

Problém 2: pravidelně cvičíme, ale často se nám nechce a víme, že bychom neměli přestat

Na počátku jsme nadšení, na každý trénink se těšíme, objevujeme nové cviky, poznáváme nové lidi. Po čase se nám ale může stát, že se nám na tréninky nechce. Třeba je škaredé počasí, museli bychom trochu dřív z práce, jsme unavení po celém dni nebo prostě zrovna nemáme náladu. To je zcela normální a stává se to každému z nás. A někdy samozřejmě i vynecháme.

Problém nastává ve chvíli, kdy důvody, proč nejít, vítězí častěji a častěji. Čím méně totiž trénujeme, tím menší máme progres, necítíme se tak skvěle, jak bychom mohli a postupem času se vrátíme do bodu 0. Jak z toho ven?

Můžeme se „externě“ namotivovat k tomu, abychom šli na trénink. Každý den se nabudit nějakým videem, kde jsou vymakaný holky a kluci a my chceme být jako oni. Dřív nebo později ale tahle taktika přestane fungovat. A dřív nebo později se budeme muset podívat pravdě do očí a položit si zásadní otázku: „Proč vlastně chodím cvičit?“ Být jako holky a kluci z youtube už totiž dost možná nebude jako motivace stačit.

Taktika pro motivaci:
Sami pro sebe si odpovězte ještě na jinou, v zásadě podobnou otázku: „Kým chci být?“ Chci být člověk, který je zdravý? Chci být člověk, který pravidelně sportuje? Chci být člověk, který žije zdravým životním stylem?

Pro drtivou většinu těch, kteří cvičí déle než rok, je trénink součástí jejich života, součástí jejich týdenního programu. V pondělí, úterý a čtvrtek je trénink a přes to nejede vlak. Stejně jako se ráno nerozmýšlí, jestli půjdou do práce nebo ne, ani trénink není téma k diskuzi, prostě s ním počítají.

Rozhodli se totiž, že jsou lidmi, kteří pravidelně sportují a žijí zdravě. Tahle změna v nastavení smýšlení o nás samotných z cvičení udělá rázem prioritu a něco, bez čeho si svůj život nedokážete představit.

Člověk je veskrze zvykové stvoření. Zvyky a návyky nám ohromně pomáhají, nemusíme díky nim o všem tolik přemýšlet a máme větší mentální kapacitu na jiné úkoly. Stane-li se cvičení pro nás návykem, nemusíme řešit motivaci.

5 praktických tipů, jak udělat z cvičení návyk

1. dejte si tréninky na týden dopředu do kalendáře a zacházejte s nimi jako s bloky, které nejdou nikam přesunout
2. pokud to jde, choďte trénovat ráno. Nemusíte řešit, že vám do toho odpoledne něco vleze. Výhody ranních tréninků jsme popsali tady.
3. jeďte na trénink rovnou z práce, zamezíte tak tomu, že se vám nebude chtít znovu odcházet z domu.
4. domluvte se s kamarádkou nebo parťákem, že půjdete cvičit spolu.
5. odměňte se. Pokud zvládnete všechny naplánované tréninky v týdnu, dopřejte si třeba něco dobrého.

To samozřejmě neznamená, že celý život musíme zůstat jen u jednoho sportu nebo jednoho typu cvičení. Dělejte cokoli, co vás baví, zkoušejte různé sporty a žijte aktivní život. Tak budete zdraví a budete se cítit skvěle!

<< Zpět na seznam článků