3 recepty na zdravé Vánoční cukroví

2. prosince 2021
František Hanovec

Vánoce se blíží, tak jsme pro tebe připravili 3 jednoduché recepty pro zdravější verzi cukroví. Čas Vánoc je často období, kdy každý z nás trochu poleví z celoročních pravidel zdravého stravování a „zhřeší“. Proto tady máme zdravější fit alternativy, na kterých si pochutnáš. Ale nezapomeň, pořád je to cukroví, pozor na to 🙂

  • datlové kuličky s ořechy a arašídovým máslem
  • datlové košíčky s arašídovým máslem a hořkou čokoládou
  • fit kokosky

Datlové kuličky s ořechy a arašídovým máslem

25 kuliček:
50g vlašských ořechů
50g mandlí
15g strouhaného kokosu do směsi
100g datlové pasty
50g peanut butter
50 ml ovesného mléka
20g kokos na obalování 

Kalorické hodnoty na 1 porci (1 kulička = 13g):
58 kcal
1,4g bílkovin
3,5g sacharidů
4g tuku

Nejdříve do mixéru dáme ořechy, rozemeleme nahrubo a následně přidáme ostatní ingredience. Jakmile nám vznikne těsto (tužší pasta), vytvoříme malé kuličky, které následně obalíme v kokosu. Dle chuti můžete přidat i skořici nebo pistácie, podle toho jaké ořechy máte nejraději. Pokud máte datlovou pastu tekutější, tak nebude potřeba tolik mléka. Mléko samozřejmě můžete mít i kravské, ale oříškové nebo ovesné tomu přidá lepší chuť. 

Datlové košíčky s čokoládou a arašídovým máslem 

30 košíčků:
Těsto:
100g arašídů
100g vlašských ořechů
250-300g datlové pasty (dle chuti) 
20g holandského kakaa
150ml ovesného mléka

Náplň:
150-200g arašídového másla

Poleva:
200 g hořké čokolády 85% 
50g kokosový olej
100ml mléka

Na jeden košíček:
17-20g těsta (podle toho jak budete dělat velké košíčky)
8-10g poleva
5-8g náplň – arašídové máslo 

Kalorické hodnoty na 1 porci (1 košíček = 20g):
177 kcal
3,7g bílkovin 
11,6g sacharidů
13g tuku

Nejprve dáme do mixéru ořechy (jakékoli máte rádi), datlovou pastu (dle chuti, můžete dát i méně), holandské kakao, ovesné mléko nebo jakékoliv jiné (ideálně rostlinné). Jakmile nám vznikne těsto, taková tužší pasta, tak začneme tvarovat košíčky, můžete využít silikonové nebo papírové malé formičky na muffiny. Následně dáme do lednice ztuhnout. 

Připravíme vodní lázeň, a vložíme čokoládu. Čokoláda by měla být ideálně tekutá, proto přidáváme dle potřeby mléko a kokosový olej. 

Jakmile máme polevu hotovou, naplníme košíčky arašídovým nebo jiným oříškovým máslem (případně marmeládou nebo nahrubo nakrájenými ořechy). Zalijeme čokoládou a dáme ztuhnout do lednice. Jako ozdobu můžete dát na tekutou čokoládu ořech. 

Fit kokosky

24 kokosek:
1 hrníček strouhaného kokosu
1/4 hrníčku medu
1/2 čajové lžičky mandlového/vanilkového extraktu
špetka soli
3 bílky

Kalorické hodnoty na 1 porci (1 kokoska = 7g):
35 kcal
3g sacharidů
1g bílkovin
2g tuků

V míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhé pěny. Pomocí špachtle do nich následně jemně vmícháme med nebo jiné sladidlo, extrakt (buď mandlový nebo vanilkový) a strouhaný kokos. Těsto opatrně promícháme.

Pomocí lžíce tvarujeme z těsta kuličky a ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení. Kokosky pečeme na středním roštu při teplotě 175 stupňů 10-15 minut. Vrcholky by měly mít zlatavou barvu.

Nezapomínejte, že i lepší a zdravější verze cukroví je stále cukroví, neznamená tedy, že toho můžete sníst 3x tolik jako klasického. Jedná se pouze o inspiraci, s úpravou receptu a s fantazii se meze nekladou. 

Hodnoty jsou orientační, vzhledem k tomu, že v každé kousku může být trochu jiné množství surovin. Také záleží jak velké cukroví uděláte. 

Dobrou chuť 🙂

<< Zpět na seznam článků