kondicka

4 kroky pro zlepšení kondičky

15. srpna 2022
František Hanovec

Jedna z nejdůležitějších otázek, na které se při konzultaci s novými klienty ptám, je proč chtějí začít cvičit? Co je jejich cílem. 95% lidí chce cvičit, aby měli lepší kondičku. Aby se nezadýchávali do schodů nebo když si hrají s dětmi. Aby nezůstávali pozadu při výletu na Sněžku. Nebo aby si mohli jít zahrát třeba tenis a vydrželi aspoň hodinky na kurtu.

Získat dostatečnou kondici, se kterou budeme spokojení, je základ pro všechno ostatní. Jsou i další atributy, které hrají roli (síla, obratnost nebo výbušnost), ale dobrá fyzička je nejdůležitější.

Tak jak na ni?

4 kroky pro lepší kondičku

Dodržovat pravidelný pohyb

Je potřeba se hýbat pravidelně. Servat se jednou týdně nemá valný význam. Naše tělo bylo stvořené k pohybu a čím více mu ho dáme, tím bude sloužit lépe. Nemusíme každý den jít běhat nebo cvičit, ale 20-30 minut chůze by mělo být úplným minimem.

Pokud chceme kondičku trochu vylepšit, musíme trochu přidat. Alespoň 2-3x týdně je vhodné zařadit nějakou fyzickou aktivitu a postupně se posouvat.

Začít s nízkou intenzitou

Pokud začínáme „z nuly“, není nejlepší nápad hned uběhnout 10km. Důležitější je pravidelnost, takže můžeme začít třeba 30minut svižnější chůze, případně tzv. indiánský běh – kombinace běhu a chůze. Cílem je si pohyb užít a cítit se dobře.

Postupně přidávat, zařadit intervaly

Pokud je pro tebe 30 minut brnkačka, můžeš začít přidávat. Postupně prodlužovat intervaly běhu a zkracovat intervaly běhu. Pokud 30 minut uběhneš bez problémů, zařaď intervaly, kde proložíš svižnější běh s volným výklusem.

Měnit intenzitu a dobu trvání

Posledním krokem je měnit intenzitu aktivity i její trvání. Jednou můžeš vyrazit na dlouhý výlet po horách na 3-5 hodin. Jindy si dáš něco výrazně intenzivnějšího, třeba hoďku badmintonu s kamarádem nebo na Kuňku a zpátky na bruslích.

Pokud chceš udělat ještě o krok dál nebo to nechceš řešit na vlastní pěst, vyzkoušej s námi CrossFit. Lepší kondička je zaručena a kromě toho budeš zdravější, silnější a vypadat lépe než kdy předtím!

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků