Aktivity mimo gym

6. listopadu 2018
František Hanovec

Ačkoliv je CrossFit všestranný a zahrnuje prvky z mnoha různých pohybových aktivit, jsou sporty, které v gymu úplně tak provozovat nejde. Kterým sportům stojí za to se mimo gym věnovat a proč?

Jakmile začneme s CrossFitem, můžeme mít pocit, že pohybový repertoár na trénincích je tak bohatý, že není potřeba dělat další sporty. Je pravda, že CrossFit nás rozvíjí všestranně a ve všech základních pohybových doménách, ale ostatní sporty jsou pro nás i přesto přínosné. Procvičíte v nich totiž některé oblasti (vytrvalost, přesnost, hbitost, …) jiným způsobem než při CrossFitu a to vás může posunout jak v CrossFitu, tak v běžném životě. Navíc zabráníte stereotypu, dostanete se do jiného prostředí (velmi často i do venkovního) a užijete si zábavu v kolektivu. Z tohoto důvodu zařazujeme i do gymových akcí různorodé aktivity jako výlety do hor, bowling atd.

Sám Greg Glassman (zakladatel CrossFitu) tvrdí, že „rutina je nepřítel a je třeba se pravidelně učit a věnovat se novým sportům.“

Jaké sporty stojí za vyzkoušení?

TURISTIKA
Hory, ticho, čerstvý vzduch, krásná příroda. Není lepšího sportu vhodného pro aktivní regeneraci a vyčištění hlavy než je turistika. Chůze je skvělý pohyb vhodný téměř pro všechny, nenáročný, rozvíjející aerobní vytrvalost. Zažijete navíc jedinečné okamžiky a podíváte se na krásná místa.

BĚH
Ačkoli některé CrossFitové workouty zahrnují i běh, běh delší než kilometr bývá často opomíjen. Přitom i on nás může velmi rozvinout v aerobní vytrvalosti, můžeme běhat kdykoli a kdekoli, nepotřebujeme nic jiného než dobré boty a je velmi dobrým pomocníkem při spalování tuků.

CYKLISTIKA

Jízda na kole je šetrná ke kloubům, rozvíjí aerobní vytrvalost, svalovou sílu především dolních končetin a koordinaci. Pokud vyrazíte na horském kole do obtížnějšího terénu, procvičíte zároveň i pozornost, rychlost reakcí a balanc. Je to navíc poměrně vhodná aktivita k vykonávání s rodinou či přáteli.

BRUSLENÍ

Bruslení na kolečkových i ledních bruslích zapojuje ty svaly dolních končetin, které obvykle příliš nezapojujeme. Na ledních bruslích se s trochou učenlivosti navíc dají naučit i zajímavé kousky (překládání, otočky, jízda vzad…) které potom využijete v jiných gymnastických dovednostech.

PLAVÁNÍ
Díky plavání se snadno zlepšíte v ostatních sportech, jelikož vás učí lépe a efektivněji dýchat (dochází ke zvyšování kapacity plic), rozvíjí vytrvalost, sílu středu těla i paží a nutí je vás je lépe a efektivněji zapojovat. Plavat se dá chodit v jakémkoliv ročním období a stačí pár lekcí ke zvládnutí všech plaveckých stylů. Je vhodné i pro obézní jedince nebo jedince v rekonvalescenci po zranění.

TANEC
Tanec je společenská událost a zvládat alespoň valčík, polku a jive by mělo patřit k základním dovednostem každého člověka. Párový tanec je navíc skvělou aktivitou pro sblížení s partnerem. Dobrý je ale i tanec na diskotéce nebo tančení pro radost doma – rozvíjíte koordinaci, ideomotoriku a určitě sami pocítíte, že spálíte i spoustu kalorií.

KOLEKTIVNÍ SPORTY
Zábava, prvek soutěživosti, postřeh, práce s náčiním / nářadím. Ani to by nemělo našemu tréninku chybět. Skvěle nám to zajistí míčové a raketové sporty. Nezapomeňte si v létě občas s přáteli zajít na beach volejbal, u kterého navíc posílíte i nohy díky hraní v písku, nebo si v zimě zajděte do haly vyzkoušet badminton, squash či tenis.

Jednoduše – věnujte se tomu, co vás baví. Můžete si ve volném čase zajít na atletický stadion, odběhnout si pár sprintů či si zkusit skočit do dálky. Zaplavte si ve volné vodě. Zahrajte si s přáteli v parku frisbee, nohejbal či basketbal. V zimě vyražte na lyže, vyzkoušejte snowboard. Objevujte neustále nové a nové pohyby a zkoušejte všechno, co vyzkoušet můžete. Nikdy nevíte, do jakého sportu se zamilujete.

<< Zpět na seznam článků