Jak najít ztracenou motivaci?

11. listopadu 2019
František Hanovec

Začneš se hýbat. Chodíš nadšeně na každý trénink. Jen jeden skončí, už se těšíš na další. Cítíš se dobře ve svém těle, neustále se zlepšuješ, jsi spokojený. Pak přijde moment, kdy se ti na tréninky tolik nechce a někdy bys radši zůstal doma. Jak vrátit zpátky tréninkové nadšení?

Je to normální a stává se to všem

Neboj, chvilková ztráta motivace neznamená, že tě pohyb už nikdy nebude bavit. Někdy se nám všem stane, že toho máme hodně (práce, škola, děti…) a nemáme energii a náladu na trénink. Nebo jsme prostě už moc dlouho na jednom místě a potřebujeme změnu. Jindy stačí stanovit si cíle a priority. Ať už jsou důvody jakékoliv, brzy se do svojí obvyklé tréninkové rutiny zase vrátíš.

Zkus na týden zvolnit

Chodíš na tréninky několik měsíců nebo let poctivě 4x nebo vícekrát týdně, trénuješ ve vysoké intenzitě? Někdy si tělo jednoduše potřebuje odpočinout. Zkus si dát týden restart, choď na procházky, užívej si přírodu, zajdi do sauny, přečti si knížku, jejíž čtení už dlouho odkládáš. Uvidíš, že po několika denní pauze se budeš na trénink těšit jako už dlouho ne a budeš mít spoustu energie.

Někdy pomůže změna

Věnuješ se už dlouho jednomu sportu a poslední dobou opadlo tvoje nadšení? Neláká tě vyzkoušet něco jiného? Není nějaký sport, který jsi chtěl vždycky zkusit? Nebásní o nějakém pohybu poslední dobou tvůj kámoš? Život máš jen jeden a vyzkoušet toho co nejvíc je jeden ze způsobů, jak ho prožít co nejlépe. Nikdy nevíš, do jakého sportu se zamiluješ a kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Zrekapituluj si své cíle

Uvědom jsi, proč jsi vlastně začal. Co bylo prvním krokem ke změně. Co bylo tvým hlavním hnacím motorem. Pokud si uvědomíš, proč to všechno děláš a co už ti pohyb přinesl, bude se ti k němu snaději vracet. Nechceš přeci přijít o to, čeho už jsi díky sportu dosáhl.

Najdi si nové cíle

Splnil sis už většinu stávajících cílů? Není divu, že nemáš motivaci, protože nemáš za čím jít. Vytvoř si nové mety. Nebylo by fajn udělat první shyb, naučit se chodit po rukou nebo uběhnout 5 km o dvě minuty rychleji?

Připadá ti, že se nikam neposouváš, že stojíš na místě?

Progres se v určitých fázích zpomalí, zastaví. Občas dokonce uděláš krok zpátky. V tomhle případě pomůže uvědomit si, čeho už jsi díky sportu dosáhl. Jak jsi na tom byl, když jsi začínal. Prohlédni si staré fotky, pročti si začátek tréninkového deníčku. Za každým úspěchem stojí náročná cesta a to, že to nevzdáš při prvním neúspěchu, tě ve finále posune o obrovský krok dopředu.

Najdi si tréninkového parťáka

Někdy k nakopnutí do tréninku stačí mít kolem sebe správné lidi. Netrénuj sám, zkus si najít stejně zapálené kamarády a sportujte společně.

Nemáš kamarády, kteří by chtěli sportovat? Nevadí, přijď k nám. U nás je sporťáků spoustu a věř, že mezi nás rychle zapadneš.

<< Zpět na seznam článků