Jde alkohol a cvičení dohromady?

4. října 2022
František Hanovec

Konzumace alkoholu je (bohužel) neodmyslitelnou součástí života většiny dospělé populace. V České republice, která patří v množství vypitého alkoholu k absolutní světové špičce, to platí dvojnásobně.

Kromě své „společenské“ funkce s sebou nese ale celou řadu problémů a negativních efektů.

Podle vládního portálu alkohol přispívá ke vzniku více než 200 onemocnění. Největší podíl zdravotní zátěže alkoholu představují kardiovaskulární nemoci, novotvary, gastrointestinální nemoci (především nemoci jater) a vnější příčiny nemocnosti a úmrtnosti jako nehody, úrazy nebo otravy.

Alkohol a cvičení

Půllitr plzeňského piva má podle Kalorických tabulek zhruba 200kcal. To je v porovnání s mlékem, džusem nebo kolou vlastně stejně. Proto pokud zůstane jen u jednoho, není to moc velký problém. Pokud jich ale zvládneme vypít klidně 5, je to 1000 kalorií navíc, které se někde projeví.

„Takže po tréninku na doplnění tekutin a energie je to v pohodě ne?“

Ne tak docela. Alkohol způsobuje zvýšenou potřebu chodit na toaletu, což v důsledku působí na doplnění tekutin kontraproduktivně. Kromě toho je odbourávání alkoholu pro tělo primární a proto pozastaví všechny ostatní metabolické procesy. Dát si tedy tři piva po cyklovýletu se sice zdá jako dobrý nápad na zahnání žízně, ve skutečnosti ale zbytečně zatížíme organismus a odsuneme začátek regenerace o několik hodin.

Konzumace alkoholu zejména po cvičení totiž zvyšuje hodnoty kortizolu a naopak snižuje množství testosteronu, aminokyselin a omezuje syntézu svalových bílkovin (tedy „obnovu svalů“ po cvičení).

Kromě toho vyšší konzumace alkoholu pochopitelně značně negativně ovlivňuje naše kognitivní funkce (paměť, pozornost, orientaci, pohotovost apod.). Prostě nám to po prohýřené noci nijak extra nepálí.

Pravda je taková, že alkohol nám moc nesvědčí. V omezené míře a občas nám neuškodí, ale je lepší ho maximálně omezit.

Doporučení konzumace alkoholu (podle kliniky adiktologie)
– Nepít více než dva standardní alkoholické nápoje denně – jeden standardní alkoholický nápoj odpovídá přibližně 0,5 l piva nebo 0,2 dcl vína nebo 1 dcl 20% likéru nebo 5 cl 40% destilátu.
– Nepít více než pět dní v týdnu – tzn. nejméně dva dny v týdnu zcela abstinovat.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků