Je CrossFit i pro mě?

9. října 2018
František Hanovec

Dlouhým přemýšlením o tom, jestli je pro nás CrossFit vhodný nebo ne, jsme si prošli před první hodinou všichni. Přečtení tohoto článku by vám mohlo hodně pomoci, pokud nad první návštěvou gymu stále váháte.

Cílem CrossFitu je rozvíjet člověka všestranně v deseti základních doménách důležitých pro zdravý a spokojený život. Těmito doménami jsou: kardiovaskulární a respirační vytrvalost, výdrž, svalová síla, dynamická síla, flexibilita, rychlost, koordinace, hbitost, stabilita a přesnost.

Lidská potřeba rozvoje pohybových schopností se neliší obsahem jednotlivých dovedností v tréninku, ale jejich úrovní. Profesionální sportovec potřebuje rozvíjet úplně stejné složky pohybu jako rekreační sportovec. Rozdíl bude pouze v intenzitě, úrovni a převládajících složkách. Úplně stejné tréninkové metody a principy dokážou pomoci jak olympijskému sportovci, tak člověku s bolavými zády. Každý má pouze jinou vstupní úroveň. Cíl je ale stejný. Hýbat se správně, být zdravý, posouvat se a zlepšovat se.

Všichni potřebujeme v tréninku dřepovat, klikovat, přitahovat se, pracovat na středu těla. Trénink juniorského mistra v cyklistice a padesátiletého kancelářského pracovníka se bude lišit v tom, že jeden z nich bude dřepovat se sto kily na ose, zatímco druhý pouze s vlastní váhou. Jeden zvládne udělat striktní přítah na hrazdě, druhý se bude přitahovat s dopomocí odporových gum. CrossFitový trénink může být obsahově pro oba stejný, jediné odlišnosti budou ve variantě daných cviků a v intenzitě jejich provedení.

Není třeba se první návštěvy tělocvičny bát. CrossFitoví trenéři jsou speciálně vzdělaní k tomu, aby byli schopni naučit člověka provádět pohyby správně, tak, aby si pomáhal, nikoliv ubližoval. S jejich pomocí se naučíte nejprve základní varianty cviků a až je budete ovládat, naučíte se i další, pokročilejší verze. Trenér vám navíc hodinu vždy upraví dle vašich možností a cílů.

CrossFit je nejen skvělý sport pro ty, co se chtějí udržovat fit a v kondici, ale i pro profesionální sportovce. Jako doplňkový sport jej využívají například atleti, triatlonisté, američtí fotbalisté, volejbalisté … A nejen to. Pro přípravu jej využívají i členové ozbrojených složek. Proč?

Protože CrossFit rozvíjí všechny složky pohybu a posouvá člověka ve sportu dál, nezáleží na tom, jakému konkrétnímu se věnuje. Na CrossFitové lekci tak potkáte zároveň lékaře, účetní, profesionálního triatlonistu, prodavačku, „ajťáka“, vojáka, učitele, důchodce, studentku střední školy … proto se nemusíte bát toho, že byste nezapadli.

Chceš zjistit, co to CrossFit doopravdu je? Tak do toho pojď s námi.

Chci začít

<< Zpět na seznam článků