cviceniDeti

Měly by děti cvičit?

28. srpna 2023
František Hanovec

Od roku 1996 do roku 2021 se počet obézních dětí (věk 5-17 let) ztrojnásobil! A zatím nic moc nenasvědčuje tomu, že by tenhle trend měl zpomalovat.

Přitom vývoj a návyky v dětství jsou základem pro celý život. Bohužel většina zmíněných dětí, které trpí obezitou už v tak ranném věku, budou mít problémy s váhou po zbytek života.

Hlavní důvody jsou nasnadě: špatné stravovací návyky a nedostatečný pohyb.

Proto odpovědí na otázku „Měly by děti cvičit?“ je naprosto jednoznačné ANO!

Důvodů je samozřejmě několik, zejména vliv na zdraví dítěte. Ale kromě toho i tyto:

Návyk k pohybu do budoucna

Co se v mládí naučíš … Všichni tohle rčení známe. Pokud se nám podaří u dětí zafixovat, že pohyb, cvičení a sport je součástí života, je veliká pravděpodobnost, že budou fyzicky aktivní i v dospělosti a díky tomu budou žít zdravěji.

Schopnější na ostatní věci

Díky cvičení získají dovednosti a schopnosti, které pak mohou aplikovat ve spoustě dalších sportů a aktivit. Nebude pro ně problém někam doběhnout, vylézt, zvednout nebo přeskočit. A budou mít i dobrý základ pro ostatní sporty, kterým se mohou věnovat.

Větší sebevědomí

Cvičení a vyšší sebevědomí jdou ruku v ruce. Protože víme, co všechno dokážeme, jsme si v celé řadě situací jistější. A protože na sobě makáme, cítíme se dobře ve svém vlastním tělě, to nám obrovsky pomáhá i ve společenských situacích a ve skupině, ve které se pohybujeme. To stejné samozřejmě platí i pro děti.

Cvičení a pohyb je zkrátka základ pro všechny z nás. Pro děti to ale platí minimálně dvojnásobně.

<< Zpět na seznam článků