Musím být fit na CrossFit?

21. ledna 2020
František Hanovec

Chceš vyzkoušet lekce CrossFitu, ale necítíš se dost v kondici a fit? Vůbec se nemusíš bát. CrossFit je úplně pro každého..

Je CrossFit pro všechny?

CrossFit je vhodný naprosto pro každého. Kouzlo CrossFitu je totiž v tom, že ho lze modifikovat (pomocí tzv. scalingu) podle schopností, možností, zdravotního stavu a cílů daného člověka. Každý máme jinou startovní pozici a cíl. Ať už chceš zlepšit fyzičku, být zdravější, silnější, zhubnout nebo nabrat svaly, CrossFit je pro tebe. Stejně tak, pokud jsi začátečník, pokročilý sportovec nebo tě trápí bolesti zad. Ať už uběhneš deset kilometrů bez problémů nebo se zadýcháš při prvních sto metrech, uděláš bez problémů deset shybů nebo čekáš na svůj první, zvedneš 100 kg na deadlift nebo jsi nikdy nedržel osu v ruce, CrossFit je pro tebe.

Co bych měl/a dělat, než začnu s CrossFitem?

Žádnou speciální přípravu před CrossFitem nepotřebuješ. Začít můžeš opravdu jako naprostý sportovní začátečník nebo jako výkonnostní sportovec. Než začneš chodit na skupinové lekce, tak jako tak projdeš vstupním kurzemOnRamp Programem – kde tě všechny základní CrossFitové cviky a prvky naučíme, vysvětlíme ti, jak CrossFitové lekce probíhají a ukážeme ti, jak si CrossFit upravíš a modifikuješ přímo na míru.

Pokud přeci jen chceš vyzkoušet něco, co se CrossFitu podobá, nejblíž je lekce Move, kterou najdeš přímo u nás. Na Move kombinujeme kardio s posilováním s vahou vlastního těla za využití CrossFitových cviků. No a běháním, chůzí nebo cvičením ve fitku rozhodně nic nezkazíš.

Nebudu se na CrossFitu cítit blbě?

Nepředstavuj si, že v gymu uvidíš samé atlety, svalovce a závodníky. Naopak. Jakmile vkročíš do vrat, tyhle obavy opadnou. Uvidíš totiž skupinu usměvavých, pozitivně naladěných lidí všech možných postav ve věkovém spektru od 18 do 65. Někdo má větší sílu, někdo je rychlejší, někomu jde hrazda, někdo je talentovanější na vzpírání. Každý má to svoje a i ty objevíš své silné stránky. Nikdo se nebude dívat, jak cvičíš a co ti nejde. Zároveň tě ale každý rád podpoří, poradí ti a ocení tvůj pokrok. A navíc potkáš spoustu nových kámošů.

A co zdravotní problémy?

Bolí tě záda, kolena, ramena, trápí tě vysoký tlak nebo tě třeba občas pobolívá hlava a nevíš, jestli je pro tebe CrossFit vhodný? Neboj, na úvodní konzultaci vše prokonzultujeme a případně ve spolupráci s tvým lékařem všechno vymyslíme. Naši profesionální trenéři ti vždy trénink uzpůsobí tak, aby ti neubližoval, ale naopak pomáhal. Máme spoustu členů, kterým bolesti kloubů nebo zad díky správnému cvičení a svědomitosti odezněly.

Tak co, už chceš začít? Těšíme se na tebe.

<< Zpět na seznam článků