Nejlepší protažení na bolavá záda

9. května 2023
František Hanovec

Bolest zad – v oblasti beder ale i v oblasti hrudní páteře. Něco, s čím se podle různých průzkumů potýká 60-80% dospělé populace.

Příčin může být hned několik, ta nejčastější ale podle mého názoru je nadměrné sezení v průběhu dne v kombinaci s neaktivitou a tím pádem oslabením důležitých svalových skupin.

Já osobně jsem měl se zády spoustu problémů a i dneska to je pro mě něco, na co si musím dávat pozor a často protahovat, abych byl v pohodě a bez bolesti.

Pigeon Pose

Hruškovitý sval, který se nachází pod hýžďovými svaly, má na starost rotaci kyčle (vnější i vnitřní). Dlouhodobým sezením, často navíc ve špatné pozici, dochází k jeho stažení, které se může projevit bolestí v oblasti beder.

Pigeon Pose je protahovací pozice, ve které sval protáhneme. A protože můžeme měnit snadno pozici a úhly, dokážeme si poměrně přesně najít ideální pozice a různě je měnit a sval tak protáhnout hned v několika různých směrech.

Existuje i varianta na zemi, mně osobně ale kvůli menšímu rozsahu a právě možnosti variability vyhovuje protažení o bednu.

Half Saddle Pose

Druhá oblast, která je sezením výrazně ovlivněná, jsou flexory (ohybače) kyčle. Svaly, které mají za úkol přitažení stehna nohy k trupu, sezením zatuhnou a při napřímené pozici nám nedovolí dostat se do optimální pozice. Dochází tím k antevezi pánve a nadměrné aktivaci bederních vzpřimovačů.

Jinak řečeno jsme moc prohnutí v bedrech a proto nás mohou bolet záda.

Saddle Pose je skvělé protažení právě pro flexory kyčle a pro obnovení dostatečného rozsahu pohybu.

T-Spine Rotations

A poslední oblastí je celý segment hrudní páteře. „Nahrbený“ posez u počítače nebo telefonu vede k zatuhnutí vzpřimovačů páteře kolem lopatek.

Pomalé a kontrolované rotace nás rozhýbou a pomohou nám obnovit ztracený rozsah.

Video vybraných cviků

Příklad protažení

Pigeon Pose, každá noha 90-120s

Half Saddle Pose, každá strana 120s
– neprohýbat se v bedrech
– postupně zvyšovat rozsah

T-Spine Rotations, 10 opakování každá strana
– kontrolovaný pohyb
– vydržet v protažení

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků