Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by náš denní příjem cukru neměl překročit 50g (cca 10 čajových lžiček), ideálně bychom se ale měli držet spíše pod 25g cukru.
Roční spotřeba by tak neměla překročit 20kg cukru. V průměru každý Čech ale spotřebuje 38kg cukru, téměř dvojnásobek doporučeného limitu. Většina z nás se bude držet hluboko pod tímhle průměrem, ale i tak je dobré dávat pozor, kolik cukru do sebe dostaneme.
Slazené nápoje, sladké pečivo, doslazované mléčné produkty jsou hlavní zdroje, ve kterých se skrývá přidaný cukr. Ten ale můžeme najít i tam, kde bychom to tolik nečekali – “slané” pečivo, kečup nebo i proteinové tyčinky obsahujou přidaný cukr. Jednoduše se pak stane, že sníme cukru více, než jsme si vůbec mysleli. A aby to nebylo tak snadné, na etiketách se cukr často maskuje jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr atd.
Ať už je název jakýkoli, cukr je cukr a může mít negativní vliv na náš organismus v celéřadě oblastí. O vlivu cukru na hubnutí/nabírání se všeobecně ví. Pak jsou ale další 4 oblasti, na které má velkej vliv a na které je potřeba taky myslet.
Sacharidy jsou pro nás určitě důležité, ale na cukr bychom měli dávat pozor. Neznamená to, že si nemůžeme sem tam dát nějakou dobrotu nebo cukroví, spíš že bychom to neměli přehánět a myslet na to, že cukr nepotřebujeme a že nám v těle víc uškodí, než pomůže..
<< Zpět na seznam článků