podcast_blog

Podcast – Nejvíc podceňovaná oblast stravování

23. května 2024
František Hanovec

Základem naší stravy jsou tři makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky. Všechny jsou pro nás důležité a všechny bychom v určitém poměru a množství měli ve stravě přijmout. Kolik a jaký poměr bude, záleží zčásti individuálně na nás, ale taky na našich cílech, jakou máme aktivitu a jaké složení těla aktuálně máme.

Ať chceme shodit a trochu se vyrýsovat nebo naopak nabrat nějaký ten sval navíc, je pro nás dostatečný příjem bílkovin zásadní. Ale nejen v těhle případech, bílkoviny jsou pro nás důležité i pro celou řadu jiných procesů.

Bílkoviny ve stravě jsou nutné pro to, aby si z nich mohlo tělo vytvořit aminokyseliny, protože bez nich nemůže fungovat.

Kromě toho dostatek bílkovin v jídle má ještě dva benefity:

1. jídlo s vyšším obsahem bílkovin nám zajistí mnohem větší pocit sytosti. To se děje díky vlivu na hormon ghrelin, který nám signalizuje pocit hladu. A taky na peptid YY, který snižuje chuť k jídlu, protože jsme najedení, takže nemáme potřebu si dávat ještě něco dalšího po jídle.

2. důvod je tzv. termický efekt jídla, což je množství energie, kterou tělo musí vydat pro jeho strávení. Ten je u bílkovin mnohem větší než u sacharidů nebo tuků.

<< Zpět na seznam článků