slozenyEfektFitness

Složený efekt fitness

20. listopadu 2023
František Hanovec

Fitness, nebo můžeme říct i zdravý životní styl, má jednu velkou výhodu, která nám pomáhá využít na maximum veškeré úsilí a čas, který věnujeme cvičení, regeneraci, odpočinku, přípravě jídla apod.

Moc dobře víme, že když se půjdeme jednou proběhnout, efekt bude minimální. Jestli začínáme, tak vydržíme běžet nejspíš jen chvilku. Možná to proložíme chůzí a když bude venku pěkně, tak nám to zabere třeba i 45 minut. Ale ten jeden konkrétní trénink neudělá žádný viditelný výsledek. Protože jeho intenzita i objem nebudou dostatečné pro vyvolání potřebné adaptace organismu.

Teď si možná říkáte, že to je zvláštní, protože tím pádem by nemělo cenu ani začínat, když to nic nedělá. Už se ale dostáváme k tomu důležitému. Když si půjdeme zaběhat podruhé, bude to možná už trošku lepší, bude se nám lépe dýchat a intervaly zvládneme o kousek delší. Napotřetí už to bude jedna delší vzdálenost v kuse a budeme se dál zlepšovat.

A než se nadějeme, tak začneme vidět změny nejen výkonostní, ale i pohledově sami na sobě – padne nám lépe oblečení, pásek najednou zapneme o jednu dírku kratší atd.

Tohle je něco, co se dá nazvat jako složený efekt fitness. Jednotlivý trénink nebo aktivita nemá sama o sobě extra velkký vliv na to, jak hodně jsme fit. To až souhrn všeho dohromady, všech malých kousíčků – pravidelných tréninků, dostatku spánku, zdravé stravy a dalších – rozhoduje ve výsledku o tom, jak se cítíme, jak vypadáme, jak nám to myslí. Prostě jak hodně jsme fit.

Proto jeden záchvěv nadšení, kdy si jdeme zacvičit nebo zaběhat nebo si dáme k obědu salát jednou za měsíc vlastně nic neznamená. Ale díky pravidelnosti a vytrvalosti se tyto drobné kroky a správná rozhodnutí postupně nasčítávají a díky složenému efektu fitness se postupně dostaneme ke kýženému výsledku.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků