Gymnastika jako součást CrossFitu

21. března 2022
František Hanovec

Kdykoli uslyšíme slovo gymnastika, nejspíš si představíme salta, stojky a sestavy na kruzích, které jsou k vidění ve sportovní gymnastice. Případně sestavy se stuhou a míčem, které jsou zase doménou moderní gymnastiky.

V našem pohledu je gymnastika mnohem jednodušší. Jedná se prakticky o všechny cviky, u kterých cvičíme sami, pouze s vahou našeho těla. Mezi základní cviky patří dřep, klik, sedleh, výskok na bednu, angličák, přítah na hrazdě nebo třeba stojka, které perfektně vyjadřují možnosti pohybu našeho těla. …

Gymnastické cviky (tedy cviky v vlastní vahou) rozvíjí tzv. propriocepci = vnímání polohy těla. Všechny různé pozice, do kterých se v rámci cvičení dostaneme, zlepšují naši schopnost ovládat naše vlastní tělo v prostoru.

Zlepšení propriocepce prostřednictím cvičení vede ke zlepšení koordinace, rovnováhy i přesnosti i pro všechny ostatní aktivity. Bude se nám lépe lyžovat, běhat, hrát fotbal nebo hokej.

Pravidelným tréninkem gymnastiky dochází pochopitelně k rozvoji svalové vytrvalosti. Díky ní jsme schopni opakovat daný specifický pohyb po delší dobu. Nejen že se nezadýcháme díky lepší kondici (na kterém makáme díky kondičnímu tréninku), ale nebudou nás tak brzo nebo tolik bolet svaly.

Stejně jako cvičení s činkami a jinou externí zátěží, je i cvičení s vlastní vahou dobrý způsob, jak zpevnit postavu a shodit. Gymnastika v kombinaci s kondičním tréninkem, vzpíráním a silovým tréninkem je základem efektivity CrossFitového programu.

Ačkoli na olympiádu se s gymnastikou už asi nedostaneme, je důležitou součástí tréninkového programu pro všeobecný rozvoj a pro to, abychom byli zdraví, fit a cítili se skvěle.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků