Jak se dostat po Vánocích znovu do formy?

17. ledna 2022
František Hanovec

Vánoce, svátky a Silvestr jsou za námi. První týden byla doba hájení, kdy jsme se rozkoukávali v novém roce. Teď už je ale čas se do toho zase trochu opřít. Ale jak na to? Jak se srovnat a zase se vrátit do původní formy?

Pojďme se postupně zaměřit na 4 hlavní úkoly, které nám k tomu pomohou:

  • Naskočit zpátky do pravidelného tréninkového rytmu
  • Srovnat si spánek
  • Dojíst cukroví a skončit se sladkostmi
  • Omezit alkohol

Pravidelný trénink

Pokud jsi byl přes svátky rozlítaný a neměl jsi na cvičení čas, začni si pozvolna 2x týdně. Při každém návratu ať už po dovolené, nemoci nebo třeba zranění je důležité začít pomalu. Jak z hlediska četnosti (2 tréninky týdně na prvních 14 dní je úplně akorát), tak hlavně z hlediska intenzity. Vezmi si lehčí váhu, při tréninku nasaď volnější tempo a soustřeď se na dýchání a správnou techniku. Nic ti neuteče, budeš se cítit o mnohem lépe a tělo si za takový příjemný rozjezd poděkuje.

Dostatečný spánek

Pokud jsi měl mezi svátky dovolenou, pravděpodobně sis dovolil zůstat trochu déle vzhůru a ráno si přispat. A na Silvestra v posteli a 10 není asi nikdo z nás. Jak jsme ale psali v nedávném článku nedostatek spánku mimo jiné značně přispívá k větší konzumaci jídla, což není naším cílem. Snaž se co nejdřív naskočit na svůj pravidelný režim a choď spát včas, ať se dostaneš k 7-8 hodinám kvalitního spánku.

Vyvážená a pestrá strava

Jestli tréninkový výpadek postihne jen některé z nás, drobné „prohřešky“ ve stravě se určitě nevyhnou nikomu. Není důvod si to vyčítat a jak říká spoluzakladatel Institutu Moderní Výživy Lukáš Roubík: „Není tak důležité, jak jíte mezi Vánocemi a Silvestrem, ale jak jíte mezi Silvestrem a Vánocemi.“

S koncem roku je ale dobré skoncovat i s mírným přejídáním a leckdy ne zcela optimálním výběrem jídla (co si budeme říkat, asi víme, co není to pravé ořechové). Cukroví už máme snad dojezené, teď je potřeba postupně se přeorientovat zpátky na vyváženou a pestrou stravu plnou bílkovin a zdravých tuků, která nás zasytí a omezí naše chutě na sladké, které jsme pravděpodobně přes svátky dost podpořili.

Minimum alkoholu

Alkohol k svátkům a silvestrovským oslavám pro většinu z nás patří. V lednu už bychom ale měli určitě začít brzdit a postupně ho omezovat, ideálně postupně. Pokud jsme zvyklí dát si pivo nebo víno každý den, ale chceme alkohol omezit, bude lepší jeden nebo dva dny v týdnu vynechat a po zbytek týdne si dopřát, než dělat extrémní změny a alkohol si ze dne na den odepřít úplně.

Cílem by měla být třeba jedna, dvě sklenky vína týdně nebo jedno dvě piva. Určitě by alkohol neměl být součástí našeho denního stereotypu.

Pamatuj na to, že chceme dělat dlouhodobé a udržitelné změny, které nám prospějí. A to z naší zkušenosti bývají drobné krůčky, které si zažijeme a zautomatizujeme. Tyto drobné krůčky pak vedou k fantastickým výsledkům!

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků