Osobní zkušenosti s přerušovaným půstem

11. října 2021
František Hanovec

Přerušovaný půst neboli intermittent fasting je způsob stravování, kdy potravu přijímáme pouze určitou, časově ohraničenou, část dne (jsme v takzvaném sytícím okně) a po zbylou část dne se postíme (jsme v takzvaném hladovém okně).

Co to přesně přerušovaný půst je a proč by nás možná měl zajímat, jsme popsali v článku Přerušovaný půst – co to je a jaké má výhody?

V tomto článku jsme shrnuli zkušenosti 4 mužů (včetně mě, pozn. FH), kteří s ním mají osobní, několik měsíců nebo let trvající zkušenosti. Díky tomu možná objevíte nový pohled na stravu a třeba přerušovanému půstu sami přijdete na chuť.

Robert „Goly“ Goláň popisuje, jak se k přerušovanému půstu dostal: „Začátkem roku jsem se postavil na váhu a ke svému zděšení jsem měl 103 kg. Proto jsem začal hledat nějakou možnost jak váhu trochu zredukovat. O IF jsem se zaslechl, něco málo jsem si o tom přečetl na internetu a řekl jsem si, že to vyzkouším. Bylo to pro mě docela těžké, protože od mala mě rodiče a trenéři na hokeji říkali, že snídaně je základ celého dne. IF jsem vyzkoušel a kupodivu to nebylo tak těžké. Nyní je to cca 8 měsíců, co držím IF a dnes na váze bylo 91.8 kg, dost možná nejnižší váha od mých 25 let 🙂 Řekl bych, že redukce váhy díky IF nemá vliv na sílu, naopak jsem „lehčí“ a mnoho cviků na tréninku CrossFitu je pro mě jednodušší, např. hrazda.“

I ostatní se k fastingu dostali na doporučení někoho dalšího, případně našli inspiraci na internetu a řekli si, že za vyzkoušení nic nedají.

Všichni se shodneme na „okně“, tedy počtu hodin, kdy jíme a kdy se postíme, a to v poměru 16:8 – 16 hodin půstu a 8 hodin, kdy jíme. Pro všechny to odpovídá času od večera do oběda, všichni se shodně postíme během noci, rána a dopoledne. Možná si říkate, jestli nemáme hlad?

Tom Volf říká: „Hlad se dá krásně zvládnout, ten pocit lehkosti za to stojí.“ Dan Kalivoda dodává: „Hlad občas mám. V 99% procentech případů to je ale tím, co jsem jedl předchozí den. Pokud mám tedy hlad, je to většinou dopoledne a vím moc dobře proč.“

Co se týče stravy, nikdo z nás nejde do žádných extrémů. Protože všichni cvičíme a snažíme se – i díky přerušovanému půstu – žít zdravě, vybíráme si kvalitní a čerstvé potraviny a snažíme se primárně vyhýbat cukru. Naopak tuk pro nás určitě není sprosté slovo a má v jídelníčku své důležité místo.

Tom i Dan cvičí hlavně ráno a během dopoledne, tedy vždy nalačno. „Ráno po probuzení vypiji 400 ml vlažné vody a jedno espresso a cítím se lehce. Během cvičení pak už jen vodu a cítím se skvěle, přijde mi, že mám víc energie,“ popisuje svoje ranní tréninky od 7:00 Tom. „Nejlépe se mi cvičí dopoledne a zcela nalačno. Běžně před tréninkem vypiji kafe a průměrně litr vody. Během tréninku vypiji další půl až třičtvrtě litr vody. Pokud cvičím odpoledne s plným břichem, nedělá mi to dobře,“ vysvětluje svoje zkušenosti Dan.

Já i Goly cvičíme většinou odpoledne, ale pokud máme aktivitu dopoledne, postupujeme stejně jako kluci – více vody a káva.

A jaké má intermittent fasting výsledky? Golyho pokles váhy ze 103kg na 92kg jsme popsali výše. Dan díky přechodu na přerušovaný půst také výrazně zhubnul, z původních 100kg na dnešních 91kg. Tomovi se díky IF daří váhu pohodlně držet stabilně bez velkých výkyvů. Kromě toho se cítí během dne lehce s dostatkem energie.

Zkušenosti nejen náš čtyř jsou tedy jen a jen pozitivní. Od většího množství energie, přes bezproblémové trávení až po optimalizaci tělesné váhy (a redukci tuku). Což ale neznamená, že je to způsob, který bude vyhovovat všem. Můžeš ale IF určitě vyzkoušet a zjistit na vlastní kůži, jestli to je cesta, po které se vydáš nebo ne.

Důležitá poznámka: Přerušovaný půst se nedoporučuje pro děti, osoby v pokročilém věku, ženy v těhotenství nebo kojící ženy, osoby s poruchou metabolismu krevního cukru a osoby léčící se s krevním tlakem nebo srdečními problémy.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků