pitnyRezim

3 tipy pro dodržení pitného režimu

12. června 2023
František Hanovec

Jednou z nejvíce podceňovaných oblastí zdravého životního stylu je pitný režim.

Dostatečný příjem tekutin je přitom naprosto zásadní pro efektivní látkovou výměnu a bezproblémovou funkci ledvin, jejichž úkolem je vyloučit škodlivé látky z našeho těla. Pokud tedy pijeme málo, zaděláváme si na problém.

Jak hodně pít?

Optimální denní příjem tekutin je 35–40 ml/kg. To znamená, že člověk, který váží 70 kg, by měl v ideálním případě přijmout zhruba 2,5 litru. Při zvýšené tělesné aktivitě, nebo vysoké teplotě potřeba vody v organismu stoupá asi o 100–120 ml tekutiny na každých 10–15 min. výkonu.

Nedostatečná konzumace tekutin může vést k dehydrataci. Ta se projevuje klasickými příznaky jako jsou bolesti hlavy, únava, zvýšená teplota, nevolnost. Mimochodem, tyhle příznaky spousta z nás už někdy zažila. Po prohýřené noci jsou poměrně obvyklé právě kvůli dehydrataci způsobené konzumací alkoholu.

A teď ty 3 tipy pro dodržení pitného režimu:

Tip 1: Sklenice vody hned po probuzení

Během noci ztratíme přirozenou funkcí organismu a pocením cca 0,5 – 1l vody. Proto jsme ráno lehčí a vypadáme hubenější.

Po celonočním spánku, kdy jsme bez přísunu tekutin, je tedy tělo dehydratované. Ideální způsob, jak začít hydratovat, je co nejdříve po zazvonění budíku vypít sklenici vody.

Tip 2: Aplikace s upozorněním

Nemusíme tak na nic myslet. Aplikace v telefonu nás upozorní v předem nastavenou dobu, že je čas se napít. Díky tomu se naučíme pravidelnost a nebude pro nás problém splnit denní pitný režim.

S chytrými hodinkami to jde ještě lépe. Upozornění se zobrazují přímo na zápěstí a nic nám neunikne.

A kdo by nebyl fanda technologií, může si nalepit vzkaz na monitor nebo na stůl a pokaždé, když se na něj podívá, napije se.

Tip 3: Žádné slazené nápoje, džusy a alkohol

Ano, obsahují hodně vody. Ale také obsahují velké množství cukrů, které nepotřebujeme. Např. Coca Cola obsahuje 11g cukru na 100ml. Pokud vypijeme půllitrovku, zkonzumujeme do sebe během chvilky skoro 60g cukru.

Alkohol zase způsobuje zvýšenou potřebu chodit na toaletu, což v důsledku působí kontraproduktivně. Kromě toho je odbourávání alkoholu pro tělo primární a proto pozastaví všechny ostatní metabolické procesy.

Dát si tedy tři piva po cyklovýletu se sice zdá jako dobrý nápad na zahnání žízně a doplnění tekutin, ve skutečnosti ale zbytečně zatížíme organismus a odsuneme začátek regenerace o několik hodin.

Dostatečný pitný režim je pro náš organismus opravdu hrozně potřebný. Nedostatečná hydratace způsobuje celou řadu problémů, kterým je i díky těmhle 3 tipům tak snadné předejít.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků