4 důvody proč mobilizovat

5. září 2017
František Hanovec

Hned na úvod je potřeba napsat, že mobilizace v našem pojetí znamená všechny aktivity, které vedou buď k obnovení, zvýšení rozsahu pohybu (svalu, kloubního spojení) nebo podporují, zrychlují regeneraci. To znamená, že sem řadíme klasický strečink (aktivní, pasivní, PNF), foam rolling, masírování lakrosovým míčkem apod.

1. Prevence zranění

Cílem našeho tréninku je být co nejvíc fit, cítit se dobře a být zdraví. Proto se snažíme dělat maximum pro to, abychom se vyvarovali jakéhokoli zranění. Nedostatečný rozsah pohybu způsobený menší flexibilitou svalů může vést k tomu, že se při cvičení nebo sportu dostáváme do špatné pozice, která může způsobit přetížení jiných svalových skupin, jejich únavě, bolesti případně zranění.

flexible_vs_unflexible-1280x960

2. Lepší a efektivnější provedení jednotlivých cviků, snazší pohyb

Čím míň budete mít zkrácené svaly, čím volnější budete, tím se vám všechno bude dělat lehčeji. Od dřepů přes stojku, OHS až po plavání nebo běh. Nebudete se muset prát sami se sebou, protože vás něco táhne, ale naopak se budete schopni dostat do pozic, ve kterých bude váš pohyb efektivní a bezpečnější.

Chcete příklad? Časté problémy při běhu: bolavá záda (špatná pozice často způsobená zkrácenými flexory kyčle a kvadricepsy stehna) a bolest pod kolenem na vnější straně (způsobená zatuhnutím povázky stehenní).

3. Eliminace bolesti (zejména hlavy a zad)

Velmi často není zdroj bolesti tam, kde ji subjektivně pociťujeme, ale někde kousek vedle, viz příklady z běhu výše. Bohužel vzhledem k životnímu stylu, který v současnosti většina z nás má, jsme nuceni většinu času během dne sedět. Což má za následek celou řadu funkčních změn našeho pohybového aparátu. A jedním z hlavních léků jsou pohyb a mobilizace – obnovení rozsahu pohybu, o který neustálým sezením přicházíme. Rozvolněním zatuhnutých svalů prokazatelně dochází k úlevě bolesti zad a hlavy a eliminaci migrén.

4. Zmírnění zatuhnutí/bolesti svalů

Znáte ten pocit druhý, třetí den po tréninku nebo jiné sportovní aktivitě, kdy vás bolí stehna, zadek, lýtka nebo třeba prsa? Namísto sprchy ihned po skončení, zkuste nejdřív 5-10 minut volné chůze a potom 10-15 minut dobrého protažení a uvidíte ten obrovský rozdíl. Svaly budou mnohem volnější a nebudou tolik bolet.

<< Zpět na seznam článků