cukr_vliv

4 oblasti kde cukr škodí

17. dubna 2023
František Hanovec

Většina z nás si, alespoň doufám, uvědomuje negativní efekt cukru na naše zdraví a že jíst mnoho cukru pro nás není dobré. Zároveň je dost možné, že ho přesto spousta lidí konzumuje víc než je potřeba.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by náš denní příjem cukru neměl překročit 50g (cca 10 čajových lžiček), ideálně bychom se ale měli držet spíše pod 25g cukru (5 čajových lžiček). 

Roční spotřeba by tak neměla překročit 20kg cukru. Průměrný Čech však spotřebuje 38kg cukru, téměř dvojnásobek doporučeného limitu. Většina z nás se bude držet hluboko pod tímhle průměrem, ale i tak je dobré dávat pozor, kolik cukru do sebe dostaneme.

Slazené nápoje, sladké pečivo, doslazované mléčné produkty jsou hlavní zdroje, ve kterých se skrývá přidaný cukr. Ten ale můžeme najít i tam, kde bychom to tolik nečekali – “slané” pečivo, kečup nebo proteinové tyčinky obsahují přidaný cukr. Jednoduše se pak stane, že sníme cukru víc než jsme si vůbec mysleli. A aby to nebylo tak snadné, na etiketách se cukr často maskuje jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr atd.

Ať už je název jakýkoli, cukr je cukr a může mít negativní vliv na náš organismus v celé řadě oblastí. O vlivu cukru na hubnutí/nabírání se všeobecně ví. Tady je pár dalších:

Mozek

Konzumace cukru vede k uvolnění dopaminu. Dopamin je látka, která způsobuje pocit štěstí a radosti a zlepšuje naši náladu. Naší přirozenou reakcí tak je, že chceme víc dopaminu, tedy víc sladkého. Jde v podstatě o stejný princip jako v případě závislosti na tabáku, alkoholu nebo drogách. Není potom divu, že čokoláda a víno jsou chybně využívány jako hlavní zbraně proti stresu.

Nálada

Kousek čokolády čas od času může sloužit jako nakopnutí, když cítíme, že máme málo energie. To je způsobeno rychlým zvýšením hladiny cukru v krvi. Častá konzumace většího množství sladkého potom ale způsobuje velké výkyvy hladiny cukru (vysoká hladina těsně po konzumaci, velmi nízká hladina po absorpci cukru), které způsobují stejně velké výkyvy energie a naší nálady. 

Zuby

Maminka měla pravdu, když nám říkala, že sladkosti jsou pro naše zuby škodlivé. Bakterie, které způsobují zubní kazy totiž mají cukr moc rády.

Klouby

Pokud nás bolí klouby, je to o důvod víc proč omezit cukr. Ukazuje se, že konzumace sladkého zhoršuje bolestivost kloubů, protože má prozánětlivý vliv. Navíc studie odhalily, že větší příjem cukru může zvýšit riziko vzniku revmatoidní artritidy. 

Abych to shrnul: sacharidy jsou pro nás důležité, ale cukru bychom se měli cíleně vyhýbat.

PS: To ale neznamená, že si nemůžeme sem tam dát nějakou dobrotu 🙂

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků