4 principy sezení bez bolesti

6. února 2023
František Hanovec

Dnešní doba už je bohužel taková. Spoustu času prosedíme – v práci, u jídla, v autě nebo v autobuse, ale taky u televize nebo s telefonem v ruce.

Bohužel píšu kvůli tomu, že sezení není pro naše tělo přirozená pozice. Určitě ne v takové míře a po tak dlouhou dobu, jak tomu dneska je. A hlavně ne na židlích a v pozici, ve které sedíme většinu dne.

Naše tělo bylo vytvořeno k pohybu. Proto je kosterní a svalová struktura chodidel (a taky dlaní) o tolik odlišná od hýždí. Svaly na chodidlech jsou mnohem menší, pevnější.

Takže sice víme, že sezení pro nás není vhodné, ale měnit kvůli tomu práci nejspíš nebudeme.

Co tedy můžeme udělat pro to, aby byl negativní dopad z celého dne stráveného na židli, co nejmenší?

4 principy pro dlouhodobé sezení

1. Omezte nezbytné sezení na minimum

  • využijte každou možnost, kdy můžete vyměnit sezení za pohyb. Udělejte si rychlý meeting ve stoje, choďte pěšky nebo místo telefonu do vedlejší kanceláře za kolegou dojděte.

2. Po každých 30 minutách sezení se aspoň 2 minutky hýbejte

  • kromě chůze můžete během dne tělo lehce protáhnout a rozhýbat – prokroužení hlavy, protažení prstů a zápěstí, protažení zadní strahy stehen nebo ramen. To všechno vám pomůže od ztuhlosti.

3. Dbejte na „správnou“ pozici při sezení

  • to se lehko řekne, ale mnohem hůř udělá. Na správnou pozici při sezení totiž musíme relativně dost myslet. A ve chvíli, kdy se zabereme do práce, ji většinou změníme na něco jiného. Proto je fajn pozice různě měnit a nezůstávat dlouho stejně. I to je pro tělo lepší.

4. Denně o sebe 10-15 minut pečujte

  • stejně jako občas potřebujete udělat servis na autě, vyžaduje i vaše tělo pravidelnou péči. Na rozdíl od auta je ale potřeba se svému tělu věnovat častěji. Bohužel nestačí zajít jednou za měsíc na masáž, je nutné se o sebe starat pravidelně, ideálně každý den. 10-15 minutek mobility, protažení nebo jógy udělá divy.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků