myty_spanek

5 největších mýtů o spánku

14. srpna 2023
František Hanovec

Okolo spánku existuje mnoho dojmů a názorů. Většinou vzniknou z absolutního nedocenění důležitosti spánku jakou součásti našeho života a zdravého životního stylu. Tohle je top 5 největších mýtů o spánku a také proč to tak není.

Stačí mi spát 6 hodin

Může se stát, že někdo patří do kategorie lidí, kterým opravdu stačí spát 5-6 hodin. ADRB1 mutace se vyskytuje u cca 40 lidí z milionu. Pokud patříte do téhle skupiny, můžete si dovolit spát docela málo.

S obrovskou pravděpodobností to tak ale není. Proto bychom měli mířit do rozmezí 8-9 hodin spánku každou noc.

Po kávě bez problému usnu

Pro někoho je problém po kávě usnout. Spousta z nás si ale může dát espresso, jít rovnou lehnout a usne během chvilky.

I těm, kteří rychle usnou, však výrazně ovlivňuje kvalitu spánku. Podle této studie zhoršuje kvalitu spánku i jeho délku konzumace kofeinu těsně před spaním, 3h před spaním, ale výrazně i 6h před spaním.

Dospím to o víkendu

Na spánek se nejde dívat jako na baterii – když spotřebuju trochu víc v průběhu týdne, můžu ji víc dobít o víkendu. Spánek, o který jsme přišli, už nedoženeme.

Jediným řešením postupně dostat organismus do optimálního stavu je pravidelně spát 8-9 hodin každou noc. Mimochodem návrat do „normálu“ trvá i několik dní.

Nejsem unavený, i když spím málo

Bohužel subjektivní vnímání únavy nebo poklesu kognitivních funkcí není něco, v čem bychom jako lidé extrémně vynikali. Proto i když jsme nevyspalí a unavení, stále si myslíme, že jsme úplně v pohodě a nic se neděje. Všechny studie, které testují pozornost nebo paměť při spánkové deprivaci (což je už třeba jedna noc s 5 hodinami spánku), potvrzují, že naše schopnosti poměrně strmě klesají s nedostatkem spánku.

Cvičení těsně před spaním nevadí

Vadí, protože nám zvýší tělesnou teplotu a aktivuje sympatikus, což je systém nervové soustavy, který má za úkol nás udržet bdělé, ve střehu a připravené k akci.

A to všechno nám obrovsky zhorší schopnost usnout, případně se dobře vyspat.

Nenechte se ošálit těmito mýty a možná i svým vlastním pocitem, že spánek není důležitý a je to část dne, ze které můžeme bez obav trochu ukrojit. Spánek je extrémně důležitá a podceňovaná součást zdravého životního stylu a rozhodně bychom mu měli věnovat velkou pozornost.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků