teplo_treninky

5 tipů pro cvičení v letních měsících

26. června 2023
František Hanovec

Konečně jsme se dočkali krásného slunečného a teplého počasí. Kromě toho, že se konečně můžeme opalovat a zajet se vykoupat, musíme změnu teplot brát v potaz i v souvislosti s cvičením a tréninky.

Náš organismus je pečlivě vyladěný stroj, který má rád stabilní prostředí. Jakékoli odchylky mu nesvědčí a když si nedáme pozor, hned to na sobě pocítíme.

Abychom se vyhnuli jakýmkoli problémům, můžeme vyzkoušet tyhle tipy:

1. hodně pít – se zvýšenými teplotami se víc potíme (je to způsob termoregulace organismu a ochrana proti přehřátí). Zvýšená míra pocení pak může vést k dehydrataci a to je něco, čemu se rozhodně chceme vyhnout. Proto je vhodné v letních měsících navýšit příjem tekutin klidně o 30-40%.
A hlavně je vhodné doplňovat tekutiny v průběhu celého dne, ne až těsně před tréninkem nebo při něm, to už je pozdě.

2. upravit intenzitu cvičení podle vlastního pocitu – někomu totiž horka nedělají úplně dobře. Pak není problém snížit náročnost tréninku a cvičit volněji, v nižším tempu než jsme normálně zvyklí.

3. nepřestávat cvičit – dát si přes prázdniny volníčko se může zdát jako dobrý nápad. Ale pokud to jen jde, je lepší zůstat v tempu a nepolevit ani v letních měsících. Naše tělo má rádo pravidelnost a dostat se v září zpátky do tréninkového rytmu je pak o to náročnější.

4. dostatečně jíst – kvůli teplu nemáme většinou moc velký hlad. Potřeba organismu je však pořád zhruba stejná, proto bychom jídlo neměli podcenit a neměli bychom se odbýt něčím malým.

5. cvičit v ranních hodinách – pokud to jde, je v létě perfektní jít cvičit brzy ráno, klidně už v 6:00. Je už krásně světlo, ale není takové teplo a den je pak ještě delší a hezčí 🙂

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků