6 způsobů, jak během Vánoc nepřijít o kondičku

11. prosince 2018
František Hanovec

Blíží se vánoční svátky, které trávíme v rodinném kruhu u dobrého jídla, pití a pohádek. Mnozí z nás ale řeší, jak může několikadenní nicnedělání ztížit následný návrat ke cvičení. Co o svátcích dělat, aby první návštěva gymu byla co nejpříjemnější?

1. Zimní sporty

Škála sportů, ke kterým je potřeba sníh či led, je poměrně pestrá, tak proč je nevyzkoušet, dokud je příležitost.
Vyraž si odpočinout z města na hory a přibal si sebou lyže, snowboard nebo běžky.

Sjezdové lyžování nám pomáhá rozvíjet sílu dolních končetin a spolu se snowboardingem při něm zapojujeme i střed těla a hýždě.
Běžecké lyžování je skvělé kardio a za hodinu běžkování je možné spálit až 500 kilokalorií. Je to ideální náhrada klasického běhu, při jízdě s hůlkami navíc zapojíš efektivně i svalstvo paží a zad.

Láká tě něco neobvyklého? Můžeš vyzkoušet skialpinismus (pohyb na lyžích ve volném terénu), díky kterému se dostaneš na zajímavá místa.
Pokud s vyzkoušením zimních sportů váháš z důvodu, že jsi je nikdy nedělal, neboj se kontaktovat instruktory. Základy všech zmíněných sportů se dají naučit za pár lekcí.

Kapitolou samo o sobě je lední bruslení, které je poměrně intuitivní, stačí vlézt na led a po hodince bruslení jsi schopen zvládnout obstojně základ. Pokud už jízdu popředu zvládáš levou zadní, neboj se vyzkoušet překládání, jízdu pozadu nebo jednoduché otočky. Bruslení je značně specifický pohyb zapojující i ty svalové skupiny, které se v běžném životě k práci moc nedostanou (svaly v oblasti kyčlí, hýždí).

Můžeš si stanovit pravidlo, že každý rok vyzkoušíš nový zimní sport. Třeba se nějaký stane tvou novou vášní.

2. Příprava na Štědrý den

Ač se to nezdá, takové zdobení stromečku, rozvěšování vánočních ozdob po domě, připravování bramborového salátu nebo i samotný předvánoční úklid je taky pěkný workout na celé tělo. Navíc si pomocí zajistíš velké plus u zbytku rodiny.

3. Užij si Vánoce

Neboj se toho, že by jeden den vynechaného tréninku, sezení na gauči a zobání vánočních pochoutek ohrozil tvou fyzičku. Svátky si zkus co nejvíc užít, popovídej si s rodinou, přáteli, podívej se na svůj oblíbený vánoční film a dej si k tomu něco dobrého. Věnuj čas činnostem, na které jindy nemáš čas, jako třeba dlouho odkládané čtení knížky. Nestresuj se, ber to prostě jako jakýkoliv jiný odpočinkový den. Do dalšího tréninku vkročíš plný energie.

4. Zimní radovánky ve sněhu

Sněhová pokrývka přímo vybízí k tomu vyrazit ven a vyzkoušet andělíčky, koulovačku nebo si třeba postavit sněhuláka. Pokud máš nedaleko nějaký ten kopec, zkus vytáhnout sáňky a zablbnout si na nich. Když sebou vezmeš děti, tím lépe – sníh milují a nenáročnou formu pohybu ocení. Všechny zimní hrátky bývají spojené se skvělými zážitky, takže mají pozitivní vliv i na naši psychiku.

5. Procházky

Chůze je skvělý přirozený pohyb nejen o Vánocích. V čase klidu a dovolených na ní máme ale víc času. Navíc je zasněžená příroda přeci jen jiná než obvykle a tím pádem zajímavá pro naše oči. Zkus každý den na hodinku vyrazit ven, spálíš tak nějaké ty kalorie z cukroví a načerpáš energii ze zimní přírody. Nemluvě o tom, že chůze ve sněhu je ještě o poznání náročnější.

6. Běž si zacvičit

I v době svátků (dokonce i přímo na Štědrý den a na Silvestra!) pro vás máme připravené skupinové tréninky, na které si můžete zajít odpočinout od vánočního shonu. Vyčistíš si hlavu, popovídáš si s přáteli z CrossFitu, zahřeješ se a budeš mít pádný důvod večer odpočívat.

<< Zpět na seznam článků