sezeni

Dlouhodobé sezení a jeho vliv na pohyb

17. září 2018
František Hanovec

Schválně se zkuste zamyslet nad tím, kolik času denně strávíme vsedě. Ráno se nasnídáme vsedě u stolu. Pracujeme vsedě. Mezi prací a domovem se přemisťujeme autem, kde opět sedíme. A po náročném dni v práci si doma opět sedneme na gauč k televizi. Můžeme se tak dostat i na více než dvanáct hodin denně strávených sezením. Proč bychom se měli snažit sezení co nejvíce omezit?

Sed není pro naše tělo přirozená pozice. Naši prapředci trávili drtivou část života vestoje – zhruba tolik času, kolik my nyní sedíme. Když už seděli, činili tak pouze při jídle. Pokud pracovali, pracovali většinou v poloze dřepu. S lidskou pohodlností bohužel došlo k vytváření různých pomůcek, které nám mají onen „nepříjemný dřep“ ulehčit. Ať už jde o židli nebo toaletu. Do dřepu se prakticky jindy než při tréninku nedostaneme.

Problém sezení

Při sezení dochází k omezení svalové činnosti, svalového napětí a snížení průtoku krve. Jakýmkoli sezením (i v případě, že se budeme snažit sedět správně, rovně) dochází ke zkracování zadní strany stehen, flexorů kyčlí, k tuhnutí vzpřimovačů páteře (svaly zad) a trapézů (svaly v oblasti krční páteře). Oslabujeme naopak všechny pro nás velmi důležité svaly, jako například svaly středu těla.

Navíc v drtivé většině případů sedíme ve špatné poloze. U televize jsme často v polosedu-pololehu „položeni“ do gauče, čímž si vytváříme hrb v bederní oblasti zad. Tím můžeme zvyšovat riziko vyhřeznutí meziobratlových plotének. Nebo naopak sedíme v předklonu u klávesnice s hrbem na zádech v oblasti hrudní páteře, čímž si zkracujeme prsní svaly, oslabujeme svalstvo v okolí lopatek a hrozí nám vyšší riziko migrén, bolestí hlavy a problémů s krční páteří.

Celodenní sezení pocítíte nakonec i na tréninku – ztuhlé kyčle ovlivňují dřep, zkrácené svaly zadní strany stehen schopnost ohybu v kyčli a nedostatečně mobilní ramena a zkrácené prsní svaly rozsah pohybu paže zejména ve vzpažení.

Co s tím?

Pokud máte sedavé zaměstnání, před každým tréninkem dbejte na pořádnou rozcvičku. Přijďte do gymu o něco dřív (ideálně pěšky), zahřejte se, zmobilizujte si všechny klouby a svaly, ať se na tréninku cítíte dobře. Snažte se co nejvíc sezení omezit. V práci vše vyřizujte osobně, netelefonujte do sousední kanceláře. Nemějte jídlo na dosah ze židle, dejte si ho někam, kam budete muset dojít. Každou půl hodinku se zvedněte, protáhněte.

Kromě toho zkuste ve svém volném čase najít čas na pravidelné procházky. Nemusí být dlouhé, vaše tělo vám poděkuje i za dvacetiminutové procházky třikrát týdně. Objevíte krásná místa, užijete si čas sami se sebou či s rodinou, zjistíte, že prohlížet si přírodu je zajímavější než sledovat reklamy v televizi a určitě pocítíte i výsledky v podobě větší pohyblivosti, menší bolestivosti svalů po tréninku a tím pádem i větší radosti z pohybu.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků