Dodržujme pitný režim

27. června 2022
František Hanovec

Nesprávný pitný režim je jedním z velkých problémů, kvůli kterému se necítíme dobře. Ačkoli v létě je potřebný příjem tekutin pochopitelně zvýšený, dbát bychom na něj měli v průběhu celého roku.

Dostatečný příjem tekutin je totiž potřebný pro efektivní látkovou výměnu a bezproblémovou funkci ledvin, jejichž úkolem je vyloučit škodlivé látky z našeho těla. Pokud tedy piješ málo, zaděláváš si na problém. 

Kolik tekutin tedy vlastně vypít? A počítá se i limča nebo pivko?

Optimální denní příjem tekutin je 35–40 ml/kg. To znamená, že člověk, který váží 70 kg, by měl v ideálním případě přijmout zhruba 2,5 litru. Při zvýšené tělesné aktivitě, nebo vysoké teplotě potřeba vody v organismu stoupá asi o 100–120 ml tekutiny na každých 10–15 min. výkonu. 

OK, takže víme, kolik bychom zhruba měli vypít. Jak toho ale dosáhnout? A je jedno, jestli pijeme čistou vodu, sodovky nebo něco jiného?

Jak na správný pitný režim

Ráno dělá den, proto je vhodné hned po probuzení vypít sklenici vody. Po X hodinách spánku, kdy jsme bez přísunu tekutin, je tělo dehydratované. Ideální způsob, jak začít hydratovat, je co nejdříve po budíku vypít sklenici vody.

Pokud víš, že piješ málo, stáhni si aplikaci s upozorněním. Nemusíš tak na nic myslet. Aplikace v telefonu tě upozorní v předem nastavenou dobu, že je čas se napít. Zažiješ si tak pravidelnost a nebude pro tebe problém splnit denní pitný režim. Chytré hodinky ti pravděpodobně udělají stejnou službu a ty máš na ruce pořád.

Vyhni se slazeným nápojům, džusům a alkoholu. Ano, obsahují hodně vody, ale také obsahují velké množství cukrů, které nepotřebuješ. Např. Coca Cola obsahuje 11g cukru na 100ml. Pokud tedy vypiješ půllitrovku, dostaneš do sebe během chvilky skoro 60g cukru. Alkohol zase způsobuje zvýšenou potřebu chodit na toaletu, což v důsledku působí výrazně kontraproduktivně.

Shrnutí

Nepodceňuj pitný režim, vypij alespoň 1,5 – 3 litry vody denně. Vyhni se slazeným limonádám a alkoholu. Začni den sklenicí vody hned po probuzení a pokračuj pravidelnou hydratací v průběhu dne. Pokud se ti nedaří dosáhnout dostatečné frekvence pití, stáhni si aplikaci, která tě pravidelně upozorní.

Hlídej si dostatečnou konzumaci tekutin, ať předejdeš klasickým příznakům dehydratace, jako jsou bolesti hlavy, únava, zvýšená teplota, nevolnost.

Mimochodem, tyhle příznaky možná znáš. Po prohýřené noci jsou poměrně obvyklé právě kvůli dehydrataci způsobené konzumací alkoholu 🙂

<< Zpět na seznam článků