František Hanovec – 5 let CrossFit Pardubice

28. května 2019
František Hanovec

Před pěti lety se začala psát historie pardubického CrossFitu. Za zrodem gymu stál i František Hanovec neboli Hany. Po celých pět let je to on, kdo se stará o to, abychom si každou minutu v gymu užívali, vše šlapalo, tréninky byly přínosné a vedené kvalitními trenéry. Jak vypadala éra 2014 – 2019 očima právě Hanyho? Na co se můžeme v gymu těšit do budoucna?

Je to už pět let, co se vrata CrossFit Pardubice otevřely pro první trénink. Co vlastně stálo za nápadem zrodu gymu? Jaký byl konečný impuls k realizaci? Jak dlouho jsi o založení uvažoval?

Za vším stálo nadšení. Koncem roku 2014 jsem v tehdejším gymu FXC Atletix cvičil už více než rok a čím víc jsem si o CrossFitu zjišťoval, tím víc jsem cítil, že to je něco, k čemu bych chtěl nějakým způsobem směřovat. To, že jsem dneska v CrossFit Pardubice, je vlastně velká souhra náhod. V té době jsem měl jinou práci a neměl jsem v plánu z ní odcházet.

Ale zpátky do roku 2014. V té době v FXC docházelo k odloučení 2 bývalých majitelek a s jednou z nich – Jíťou Vackovou – jsme se rozhodli otevřít CrossFit Pardubice. Se zmiňovaným nadšením a s “profi” byznys plánem na jednu stránku jsme se do toho pustili.

Všechno pak šlo hodně rychle. V listopadu jsme měli první schůzku na téma “nový gym”, v prosinci si byli prohlédnout prostory, v březnu jsme si je přebrali a začali s přestavbou a ke konci května už poprvé trénovali. A teď je to už 5 let, uteklo to jako voda.

Jak ses vlastně dostal ke CrossFitu ty? Jaké byly tvé začátky, nadchl tě CrossFit ihned při prvním setkání?

Při prvním setkání mi CrossFit hlavně ukázal, jak jsem na tom bídně fyzicky. 🙂 Ale ano, pohltil mě hned na první dobrou. Měl jsem za sebou půlroční pauzu po operaci a 10 kg nahoře a cítil jsem, že CrossFit je typ tréninku, který mi pomůže se dostat zpátky do formy.

Jaký to byl trénink?

Výpady, výskoky na bednu, převracení pneumatiky a něco na břicho. Z dnešního pohledu taková pěkná hejbačka. Tenkrát jsem si ale sáhnul na dno. To byla středa. Když mě pak v neděli konečně přestalo všechno bolet, už jsem se těšil na další trénink. Takhle jsem chodil pravidelně jednou týdně, potom dvakrát a už jsem nikdy nepřestal.

Zkus trochu zavzpomínat a řekni nám, jak probíhalo předělávání staré truhlárny v CrossFitový gym.

Za tím je hrozně dřiny. Všichni tři trenéři – Míša, Turbo i Pláča, kteří stáli v začátcích CrossFit Pardubice, odvedli neskutečný kus práce. Snažili jsme se z minima vymáčknout maximum a myslím, že se to povedlo na jedničku. Obrovsky nám pomohli i kamarádi a známí z původního gymu.

Pamatuješ si úplně první trénink? Dokážeš ho popsat?

První trénink byl v pondělí 19. 5. v 6:00 ráno a vedl ho Turbo. Byl to první trénink našeho OnRamp programu, vstupního kurzu pro všechny, kteří s námi chtějí trénovat. Už od začátku jsme věděli, že musíme nejdřív všechny naučit základy a na těch pak stavět. Takže to byly dřepy s vlastní vahou a pár cviků na břicho.

Co podle tebe CrossFit Pardubice dělá jedinečným?

V individuálním přístupu k lidem a v tom, co vlastně znamená být fit. Naše vize je pomáhat našim klientům žít zdravější a šťastnější život. A tomu je uzpůsobeno všechno, co děláme. Od vstupního procesu, který každému uzpůsobujeme maximálně na míru, přes osobní pohovory v průběhu až po nové služby, které zavádíme, např. v poslední době nutriční coaching.

Pokud se nám podaří někomu pomoci změnit jeho životní styl, aby se cítil fyzicky a psychicky lépe, pak jsme spokojení a naše práce má smysl.

Jsou nějaké milníky za celou dobu existence gymu, na které rád vzpomínáš? Události, momenty, které tě nejvíc zasáhly a v souvislosti s gymem si je hned vybavíš?

Otevření gymu, všechny oslavy narozenin, výlety, závody, posezení u piva, speciální hero workout Lesi a další.

To jsou ty větší akce, ale těch drobných momentů, které si budu vždycky pamatovat, je fakt hodně. Jak na tom někteří byli, když začínali, jakou měli radost, když jsem jim něco podařilo, různé srandičky atd.

Když si představíš gym před pěti lety a dnes, co všechno se změnilo, a co naopak zůstává stále stejné?

Změnilo se strašně moc. Máme jiný přístup k tréninku, pochopili jsme, komu a jak chceme pomáhat, pro koho tu chceme být. Zrušili jsme tréninky pro závodníky v CrossFitu, protože to není směr, kterým chceme jít. Naopak jsme postupně přidávali lekce a služby, které nám dávají smysl – lekce Core, Move, Nutriční Coaching a od podzimu i cvičení pro děti. Jsme schopni prakticky každému nabídnout individuální řešení – ať jsou pro něj vhodné skupinové lekce, individuální tréninky, individuální tréninkový plán, stravovací plán nebo jejich kombinace.

Gym jsme prakticky celý předělali. Šatny a sprchy prošly kompletní rekonstrukcí, vyměnili jsme podlahu a téměř všechno vybavení, předělali jsme kancelář i trenérskou šatnu včetně baru.

Hlavní myšlenka, se kterou jsme tenkrát začínali, ale zůstává stejná – vytvořit gym, kde je možné si nejen skvěle zacvičit, ale kde člověk pozná nové přátelé, kde si může odpočinout od každodenních starostí a stresů a kam se bude vždy rád vracet. To bude platit vždycky.

Máš nějaké plány pro tento jubilejní rok 2019?

Spoustu. Chci udělat rozvojový program pro trenéry, dokončit hodně systémových věcí, od podzimu rozjet cvičení pro děti. Jsme tu teprve 5 let, ještě je před námi kupa práce.

Kam bys chtěl gym dostat za dalších pět let?

Moje dlouhodobá vize je tréninkové centrum s doplňkovými blízkými službami jako je fyzioterapie, zdravotní cvičení, nutriční coaching apod. ideálně v kombinaci s kavárnou/bistrem. Tak uvidíme, jestli to za těch 5 let stihneme. 🙂

To je hezká vize do budoucna. Držím palce, ať se Ti vše daří a za pět let si tu popovídáme o tvém tréninkovém centru snů. 🙂

<< Zpět na seznam článků