kondicka

Jak CrossFitem zlepšit kondičku

11. března 2024
František Hanovec

Prakticky všichni, kdo k nám do CrossFit Pardubice přijdou, mají mimojiné za cíl zlepšit kondičku. Aby se nezadýchávali do schodů, aby si mohli hrát s dětmi, chodit na túry a výlety a hrát různé sporty, co je baví.

A jsou na správném místě.

CrossFit je velmi efektivní silově-kondiční tréninkový program, díky kterému můžeme mít lepší kondičku, než jsme si představovali. Proč funguje tak dobře?

1. cvičíme ve vysoké intenzitě

Většina našich kondičních částí tréninku je ve vysoké intenzitě. To znamená, že se u nich dost zadýcháme a zapotíme. Zároveň to znamená, že nás to donutí trochu vystoupit z naší komfortní zóny. A to je přesně to, co nás postupně posouvá a díky čemu máme lepší a lepší kondičku. Délka kondičního tréninku se liší od 5 do 40 minut, ale díky vysoké intenzitě nás skvěle připraví i na aktivity, které trvají mnohem déle, klidně několik hodin (půlmaraton, túry apod.)

2. zařazujeme silový trénink

CrossFit je silově-kondiční tréninkový program, proto je silový trénink jeho nezbytnou součástí. To proto, že nám pomáhá být silnější – mít větší schopnost cokoli zvednout nebo unést. A díky tomu je naše tělo nejen silnější, ale i pevnější a odolnější. To na první pohled nevypadá, že by s kondičkou nějak souviselo. Ale studie potvrzují, že díky silovému tréninku dochází ke zlepšení ukazatelů souvesejících s vytrvalostí.

3. sestavujeme pestré tréninky

Stejně jako nás čekají v životě různé situace, kde chceme svojí nově nabitou kondičku využít (doběhnout autobus, jít hrát badminton, dvoudenní pochod na horách, …), různé jsou i naše tréninky. Někdy nás čeká krátký kondiční trénink v hodně vysoké intenzitě, jindy delší. Někdy využijeme jednoručky nebo kettlebell, jindy cvičíme jen s vlastní vahou. To vše proto, abychom dali našemu tělu různý stimul. A samozřejmě i proto, abychom neupadli do rutiny a cvičení nás pořád bavilo.

4. soustředíme se i na doplňkové cviky

Ačkoli základem našeho tréninku jsou komplexní, vícekloubové cviky (dřep, výpad, klik, sedleh apod.), zařazujeme i specifické doplňkové cviky, abychom posílili konkrétní svalové skupiny. Ať už se jedná o břišní svaly, hýžďové svaly, stehna, ramena nebo ruce. Tím zajistíme, že nás v tréninku anebo outdoorové aktivitě nebude výrazně omezovat žádná jednotlivá část našeho těla, ale budeme všestranně připravení na vše.

Úplným základem úspěchu jsou ale dva trochu odlišné parametry:

1. je potřeba začít

2. je potřeba vydržet

Pokud se nám podaří zvládnout tyhle dva kroky, výsledky se dostaví takřka samy 👍

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků