Vzpírání a jeho přínos pro trénink

2. dubna 2019
František Hanovec

Když jde o vzpírání, lidé se dělí na dva tábory. Na ty, co ho milují a ty, co by se bez něj na CrossFitu obešli. Proč má vzpírání v CrossFitovém tréninku nezastupitelné místo? V čem všem nám pomáhá? Jak z něj udělat svou silnou stránku?

Co vlastně vzpírání je?

Olympijské vzpírání je často zaměňováno s powerliftingem (silovým trojbojem). Pojďme si tedy ujasnit, co si pod pojmem „vzpírání“ skutečně máš představit.

Do olympijského vzpírání (anglicky weightlifting) spadá pouze snatch (česky trh) a clean & jerk (česky nadhoz). Pokud tedy někdo jde dělat dřepy, deadlifty či bench press a řekne, že vzpírá, je na omylu. Cílem obou vzpěračských cviků je dostat osu ze země nad hlavu.

Snatch (trh) je cvik, u kterého je cílem dostat osu ze země jedním plynulým pohybem rovnou nad hlavu. Volíme u něj široký úchop.

Clean & Jerk (nadhoz) je vlastně složený ze dvou samostatných pohybů. Prvním je clean (přemístění), během nějž dostáváme osu ze země na svá ramena. Druhou fází je jerk (výraz), při němž máme za úkol činku dostat ze svých ramen nad hlavu.

Na CrossFitu se můžete setkat ještě s pojmy jako je high hang power clean nebo třeba squat snatch. Co znamenají?

Máme tři startovní pozice, odkud můžeme celý pohyb začínat. Floor (podlaha), hang (vis, což znamená od kolen), high hang (vysoký vis, což znamená od pasu).

Dále existují tři konečné (tzv. catching) pozice, ve kterých pohyb končíme. Squat (osu chytáme do hlubokého dřepu), power (osu chytáme do podřepu, lehkého pokrčení kolen) a muscle (osu chytáme s nataženýma nohama).

Například hang power snatch bude tedy znamenat trh z visu od kolen do podřepu.

V čem mi vzpírání pomůže?

Vzpírání rozvíjí rychlost, sílu, přesnost, koordinaci, pomáhá k lepší mobilitě a tím přispívá k všestrannosti a rovnoměrnému rozvoji člověka.

Když budeš občas vzpírat, bude se ti lépe skákat, běhat, dělat kliky, zvedat věci… a pokud to budeš dělat správně, bude dokonce působit jako prevence obtíží s pohybovým aparátem (bolestí kloubů, zad).

Jak se naučit správně vzpírat?

Žádný učený z nebe nespadl a v CrossFitových začátcích jsme všichni měli pocit, že spíše řídí osa náš pohyb než my její, skáčeme jako poníci a připomínáme slona v porcelánu. Důležité je vytrvat a nevzdávat to. Chvíli trvá, než si vytvoříme a zažijeme nový pohybový vzorec a přijdeme na to, jak pohyby vykonat efektivně a správně.

Trénuj, zkoušej, procvičuj. Nevyhýbej se lekcím, do kterých je vzpírání zahrnuté. Naopak. Využij každou příležitost, kdy si můžeš vzpěračské pohyby osvojovat. Ať už s dřevěnou tyčkou, prázdnou osou či později se zátěží. Trénink dělá mistra.

Dívej se na videa. Občas se podívej na nějaká naučná videa nebo videa světových vzpěračů. Používej vizualizaci, představuj si, jak daný pohyb provádíš i ty, co nejvíce do detailů.

Nech si poradit. Pokud ti trenér něco řekne, rozhodně to myslí dobře a i když ti v tu chvíli přijde mnohem těžší řídit se jeho radami než si vzpírat dál podle svého, věř, že brzy se to změní.

Zkus speciální lekci Vzpírání. Na lekci vzpírání (čtvrtek 18:30) se zaměřujeme právě na pilování techniky snatche, cleanu, jerku a doplňkové cviky, které nám pomáhají se ve vzpírání zlepšit. Přijď mezi nás! ☺

Věř tomu, že jakmile jednou docílíš onoho kýženého pocitu, kdy osa letí přesně tak jak má a cvik se ti podaří provést s lehkostí a elegancí, vzpírání si zamiluješ.

Pokud chceš s cvičením začít, nemusíš mít ze vzpírání vůbec obavy. V našem OnRamp Programu s tebou projdeme správnou techniku a vše tě naučíme od základů.

<< Zpět na seznam článků