Jak často trénovat?

9. května 2022
František Hanovec

Když jsem v roce 2012 začínal, chodili jsme cvičit s partičkou kamarádů každou středu v pět odpoledne. Každý trénink byla pěkná makačka a vždycky jsme se úplně zničili. 3 dny mě všechno bolelo, pak jsem si odpočinul a ve středu naskočil do dalšího tréninku. Takhle jsem trénoval první 4 měsíce.

Ne že bych stál úplně na místě, ale viditelné výsledky se dostavily ve chvíli, kdy jsem ke středě přidal pondělí a začal cvičit pravidelně 2x a potom 3x týdně. Během 4 měsíců častějších tréninků jsem shodil 7kg a zlepšoval jsem se mnohem rychleji.

Čím víc, tím líp

Tohle pořekadlo platí skoro ve všem jen do určité míry. A u cvičení tomu není jinak. Je pravda, že přidáváním tréninků svých cílů dosáhneme rychleji. Musíme ale dávat pozor, abychom to nepřehnali a nedošlo k přetrénování.

Pokud začínáme, je ideální držet se dvou CrossFitových tréninků týdně alespoň první měsíc až dva. Za tu dobu naše tělo projde úvodní adaptací na specifickou zátěž a tréninkový objem můžeme postupně přidávat. Zároveň si zažijeme správnou techniku jednotlivých cviků – od dřepy a kliky až po cviky s olympijskou osou nebo kettlebell.

Pro většinu z nás bude ideální cíl 3-4 tréninky rozložené rovnoměrně do celého týdne. Procvičíme dostatečně celé tělo, ale poskytneme organismu dostatek času na odpočinek a regeneraci. Každý z nás máme jinou výchozí pozici, takže je potřeba trochu experimentovat a najít si rytmus, který nám bude vyhovovat.

Kombinace s dalšími aktivitami

Spousta z nás chce CrossFitový trénink doplnit dalšími aktivitami (běh, kolo, brusle, fotbal, plavání apod.), což je jedině dobře. V závislosti na náročnosti a intenzitě doplňkových aktivit je pak případně vhodné snížit počet CrossFit tréninků, abychom předešli únavě a omezili riziko zranění.

Nejlepší kombinací pak mohou být 3-4 tréninky CrossFitu a 1-2 ostatní aktivity (kolo, plavání, procházka apod.).

Jen pamatujte, že více neznamená lépe. Ať už chceme shodit nebo nabrat svaly, musíme někdy odpočívat.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků