Kofein – v čem pomáhá a kdy nám může uškodit

26. září 2022
František Hanovec

Kofein (zejména ve formě kávy) je nejvíce konzumovaný stimulant na světě. Troufnu si říct, že značná většina dospělé populace v Čechách pije kávu denně – na chuť nebo na „nakopnutí“.

Většina z nás má konzumaci kofeinu spojenou se snahou nabudit se k vyššímu výkonu a získat více energie. Kofein v našem těle funguje ale trochu jinak.

Během dne naše tělo produkuje adenosin, sloučeninu, která mimo jiné zpomaluje aktivitu mozkových neuronů a způsobuje únavu. Kofein blokuje receptory adenosinu v mozku, čímž ho ošálí, aby si myslel, že nejsme unavení.

Fakticky tedy z kávy a ostatních kofeinových nápojů nezískáme více energie, jen nepociťujeme únavu. Kromě toho se podle některých studií zdá, že s konzumací kofeinu dochází k uvolnění dopaminu. Možná proto se s kávou v ruce cítíme tak dobře 🙂

Všeho moc škodí

400mg je obecně cca limit denní konzumace pro zdravé dospělé jedince. A kolik kofeinu je v jednotlivých nápojích?

Espresso = 65-75mg
French press = 80-120mg (kvůli hrubšímu mletí)
Velké americano = 220mg
Kolové nápoje (Coca Cola, Pepsi) = 10mg / 100ml

Obecně se doporučuje nepít kávu nebo kofeinové nápoje pozdě odpoledne a večer. Podle této studie zhoršuje kvalitu spánku i jeho délku konzumace kofeinu těsně před spaním, 3h před spaním, ale výrazně i 6h před spaním.

Kofein totiž snižuje sekreci melatoninu, hlavního spánkového hormonu, který ovlivňuje náš cirkadiánní rytmus. Melatonin nám říká, že už je večer a že bychom měli jít spát. I díky němu se cítíme večer unavení a lépe se nám usíná. Kromě melatoninu mají na kvalitu spánku vliv i další faktory, které jsme shrnuli v článku 3 tipy pro lepší a kvalitnější spánek.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků