Role spánku v každodenním životě

24. listopadu 2021
František Hanovec

Spánek je jeden ze základních pilířů našeho zdraví. Je nedílnou součástí funkce našeho organismu pro regeneraci (fyzickou i psychickou), ale i pro celou řadu dalších oblastí jako je paměť, koncentrace, učení, myšlení atd. Bohužel žijeme v době, kdy je nedostatek spánku často chybně adorován jako výraz pracovitosti, odolnosti a osobního nasazení.

Fáze spánku

Spánek se skládá z několika opakujících se cyklů REM a NREM fází.

V průběhu REM (Rapid Eye Movement) je mozková aktivita zhruba na úrovni bdělého stavu, dochází k rychlým pohybům očí (od toho odvozen název této fáze) a ačkoli se nám zdají živé sny, ztrácíme svalového napětí v celém těle.
Oproti tomu NREM fáze je charakterizována nejen tělesným klidem a uvolněním, ale i útlumem mozkové činnosti.

V průběhu jednotlivých fází se děje celá řada velmi složitých, ale pro nás absolutně nezbytných fyziologických, ale i neurologických procesů.

Vliv nedostatku spánku

Pro dospělého jedince se doporučuje délka spánku 7-9 hodin, která vychází jednak ze sledování pravidelného cirkadiánního rytmu, ale i ze sledování např. poklesu a obnovy kognitivních funkcí (soustředění, postřeh, paměť apod.).

Bylo např. zjištěno, že schopnost soustředění po 24 hodinách bez spánku poklesla o 400%. Že bychom v noci nespali vůbec, není tak obvyklé (kromě těch, co pracují na směny). Možná zajímavější pro nás je, že ke stejnému poklesu soustředění došlo po 10 nocích 6ti hodinového spánku. To už je něco, s čím se většina z nás setká mnohem častěji. A s prodlužujícím se počtem takových nocí pokles dál pokračoval.

Podobný vliv má nedostatek spánku bohužel i další oblasti – náš fyzický výkon, náš vzhled, emoce, pohled na svět atd.

Velkým problémem, jak studie potvrdily, je velmi nepřesné subjektivní vnímání toho, že nejsme dostatečně vyspalí. Různé testy mohou jasně prokázat pokles soustředění, paměti nebo prostorové orientace, ačkoli si pocitově přijdeme úplně v pohodě a odpočatí.

Druhým problémem je, že nedostatek spánku během týdne nemůžeme dohnat tím, že si o víkendu přispíme. Respektive návrat na úroveň normálního stavu trvá opět několik dní.

I proto je velmi zdravý a důležitý pravidelný rytmus. Chodit spát a vstávat ideálně ve stejnou hodinu (včetně víkendů) a dodržovat alespoň 7-9 hodin spánku každý den. Kromě délky spánku je zásadní i jeho kvalita. Jak se lépe vyspat jsme sepsali v článku 5 tipů pro lepší spánek.

Kvalitní a dostatečný spánek je absolutním základem pro to, abychom byli zdraví a mohli v životě optimálně fungovat. Věnuj mu proto pozornost, kterou si zaslouží. Násobně se ti to vrátí.

<< Zpět na seznam článků