Souvisí spánek s přibíráním?

11. července 2022
František Hanovec

Čím méně spíš, tím pravděpodobněji budeš jít více než obvykle. To souvisí s 2 hormony, které nám kolují v krvi. Jmenují se leptin a ghrelin.

Leptin signalizuje pocit sytosti. Pokud je hladina leptinu vysoká, tlumí se chuť k jídlu a nemáš potřebu jíst. Ghrelin je naopak spouštěč hladu. Narušíš-li rovnováhu mezi těmito dvěma hormony, můžeš mít nutkání častěji jíst a tím pádem nehubnout, ale naopak třeba přibírat. 

Podle studií, které porovnávaly kalorický příjem dvou skupin, kdy v jedné účastníci spali čtyři noci 8,5 hodiny a ve druhé skupině měli spánek omezený na 4,5 hodiny. Každý den účastníci obou skupin absolvovali omezené množství fyzické aktivity. Zároveň měli obě skupiny neomezený přístup k jídlu. 

Osoby, jejichž spánek byl omezen na 4,5 hodiny, zkonzumovali v průměru o 300 kalorií denně více, než osoby ve skupině s dostatečným 8,5 hodinovým spánkem. Podobné výsledky jsou i v případě, že spíme po dobu deseti dnů 5-6 hodin. 

Převedeme-li si tuto situaci na celý rok a odečteme 4 týdny dovolené, kdy pravděpodobně spíme dostatečně, zjistíme, že pokud spíme málo, během jednoho roku můžeme přijmout o cca 70000 kalorií navíc. Podle kalorického odhadu bychom tedy přibrali 4-7kg za rok.

Proto měj spánek jako jednu ze svých priorit. A koukni i na článek s 3 zásadními tipy pro lepší a kvaltinější spánek.

<< Zpět na seznam článků