Co jsou tuky a proč se jich nebát

14. listopadu 2022
František Hanovec

„Chci zhubnout a shodit tuk, tím pádem musím přestat tuk jíst.“

To je takové klasické pořekadlo všech, kteří chtějí zhubnout. Není to ale správná cesta, tuky jsou ve stravě stejně důležité jako bílkoviny a sacharidy.

Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie, jejich energetická hodnota na 1 gram je 9 kcal, zatímco u bílkovin a sacharidů jsou to jen 4 kcal. Jsou důležité pro některé metabolické a hormonální děje, například se v nich rozpouští některé vitamíny (A, D, E, K).

Nenasycené a nasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny

Mezi nejvýznamnější patří Omega-3 a Omega-6, které se nazývají esenciálními, tedy pro lidské tělo nezbytné. Naopak od nasycených MK pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují přenos kyslíku a také podporuj růst dětí. Najdeme je převážně v rostlinných olejích – ve lněném oleji, bohatým zdrojem jsou také ořechy, semínka a mořské ryby.

Nasycené mastné kyseliny

Obecně známé jako „špatné tuky“ – vyskytují se nejvíce ve všech masných výrobcích, zejména uzených. Dále pak v tučných mléčných výrobcích a ve formě živočišných tuků (máslo, sádlo). Konzumace potravin s nasycenými mastnými kyselinami vede ke zvyšování hladiny cholesterolu.

Úplně nejhorší variantou jsou transmastné kyseliny ve formě smažených potravin (hranolky, chipsy) nebo například ztužených polev a náhražek čokolád. Těm se chceme vyhnout za každou cenu.

Zdraví prospěšný tuk

Tuk je pro nás nezbytný. Jeho nadbytečný příjem je však velmi problematický. Stejně tak jako některé jeho podoby. Co tedy ano a co ne? A kolik?

Zejména u tuku platí známé úsloví „všeho s mírou.“ Denní kalorický příjem z tuků by měl být mezi 20-30%, tzn. 35-50g pro ženy a 50-80g pro muže. Většinu by měly tvořit nenasycené mastné kyseliny – ryby, ořechy, rostlinné oleje apod. Naopak se snažte maximálně vyvarovat všemu smaženému.

Udělej změnu

Konec nudného cvičení v posilovně.
Konec monotónního běhání.

Díky CrossFitu budeš mít super fyzičku, větší sílu i lepší postavu.

Přidej se k nám a začni s CrossFitem ještě dnes!

Chci začít
<< Zpět na seznam článků